HBO-favoritt fra Washington: Veep


West Wing og House of Cards er to Washington-serier vi rangerer høyt her i OP-5. Nå har HBO-serien Veep blitt en ny favoritt fra politikkens verden.

Det vil si: Veep er ganske så annerledes fra West Wing og House of Cards, som er mer dramaserier enn noe som helst annet. Veep er laget av folkene bak den briljante engelske serien The Thick Of It og film-spinoffen In The Loop, så vi snakker ren og skjær humor/satire.

Les mer om House of Cards her

Vi møter visepresidenten Selina Meyer (Vice President = VP = Veep), som ikke klarer å skjule at hennes politiske og personlige ambisjoner er langt større enn ønsket om å få gjort noe fornuftig med verden. Rundt seg har hun et kobbel av kyniske/ubrukelige/rappkjeftede medarbeidere som bidrar til kaoset.

Replikkene hagler, Julia Louis-Dreyfus blir stadig bedre som Selina Meyer, og manusforfatterne har åpenbart fått den selvtilliten som trengs for å dra karakterene i drøyere og morsommere retning. Ikke ulikt slik vi så 30 Rock og The Office US vokse i kvalitet utover i de første sesongene.

Les også vår krimguide til Washington

Best av alt er dialogene, sjekk denne mellom visepresidenten Selina, sekretæren Sue og kommunikasjonssjefen Mike:

Selena: We got to go. We’re gonna go mix with the hicks.
Sue: Congressman Furlong called and he’d like some face time.
Selena: Okay, well, let’s see, I’d rather set fire to my vulva. So that’s a no.
Amy: He’s in town trying to play nice for a possible Senate run in the next year or so.
Selena: Seriously?!
Mike: Roger Furlong trying to play nice is like Brando trying to play Annie.
Selena: That’s a good one, Mike!

Eller disse utbruddene fra Selina Meyer:

Harald Grenne – tidligere Natt & Dag-journalist og nå i Kreativt Forum, følg ham på Twitter – er også fan av Veep og hvordan serien har utviklet seg i sin andre sesong. Her er hans forklaring på hva som er gjort riktig i HBO-serien:
– Andre sesong av Veep er et skoleeksempel på hvordan noen få justeringer kan gjøre en uslepen diamant skinnende. Der førstesesongen besto av en serie med ydmykelser som understreket visepresidentembedets meningsløshet, møter vi Selina versjon 2.0. i 2. sesong, en visepresident som har steget i popularitet og som har definert sin rolle påny. Hun er blitt en reel maktfaktor med selvtillit. Alt dette gir oss en grunn til å bry oss om henne og som resultat ler vi like mye med Selina Mayer som av henne i denne omgangen.

Og i tillegg til utviklingen av hovedkarakteren, har sesong 2 av Veep introdusert oss for en rekke nye karakterer, som i følge Grenne har gitt serien nye dimensjoner.
– Viktig er det også at Selina har fått en slags rival i strategen Kent Davidson (Gary Cole), «that autistic lumberjack son of a bitch,» i visepresidentens ord. Og en av mine birollefavoritter, Kevin Dunne (Lost, Luck), har fått rollen som presidentens stabssjef, Ben Caffrey. Pessimisten Ben er den totale motsetningen til den lune, trygge Leo Thomas McGarry fra The West Wing. Ben vasser i vemod og svømmer i svartsyn. Selv bannskapen hans har en egen sørgmodig snert.

Vi skriver ikke så mye om komedier her på OP-5, men alt som handler om politikk og Washington er innenfor. Så en varm anbefaling av Veep herfra, med andre ord. Noen der ute som har sett serien, hva synes dere? Kommentarfeltet venter.