HBO Nordic: 5 filmer du bør sjekke ut

Er du en av dem som tegnet abonnement på HBO Nordic for å se Game of Thrones?

Og som sitter og klør deg i hodet mens du nøyer deg med en episode gammel Curb? De store seriene fra 00-tallet har du sikkert allerede sett: The Sopranos, The Wire, Band of Brothers, Entourage. Og Deadwood – mesterverket du kanskje ikke har sett – er til overmål utilgjengelig.

Les også: 24 timer med HBO Nordic: Hva er inntrykket vårt?

Filmutvalget på HBO Nordic har fått hard medfart på nettet (og i våre kommentarfelt). Og joda, det er ikke all verden seriemesteren HBO har klart å skrape sammen. Ikke minst virker utvalget så vilkårlig. Lite nytt, en og annen klassiker og masse glemte filmer av den typen du ikke trenger å gjenoppdage.

Les også: Vi anbefaler 5 serier på HBO Nordic

Men ved nærmere ettersyn er utvalget likevel bedre enn fryktet. Kanskje ikke all verden for hardcore filmbuffs, men det det finnes en og annen anstendig film jeg aldri har sett der. Samt en del nye og eldre klassikere jeg har lyst til å se igjen. Her er fem filmer vi anbefaler.

In the Name of the Father (1993)
Denne politiske thrilleren – basert på den sanne historien om “The Guilford Four”, en gruppe irer som ble uskyldig dømt for en IRA-bombe på 70-tallet – anbefales uten forbehold. Etter min mening en av 90-tallets klart beste politiske filmer. Sterk, spennende og svært gripende. Og rollelisten er kick-ass, hør bare: Daniel Day-Lewis i hovedrollen, Pete Postlethwaite som rørende far, Emma Thompson som advokat på jakt etter sannheten.

Trainspotting (1996)
Jeg har sett denne filmen sikkert 20 ganger, og det har sikkert mange av dere også. Men Trainspotting gjorde uslettelig inntrykk da jeg så den første gang som 17-åring, og er fremdeles en killer. Unik energi, fine rolleprestasjoner, fet cool-Britannia-musikk og skamløs Danny Boyle-regi.

La den rette komme inn (2008)
Damn så briljant Tomas Alfredson er. Ikke bare har han regissert Tinker Tailor Soldier Spy (og jobber med filmversjonen av Nordens Game of Thrones – aka Brødrene Løvehjerte), han slo også gjennom med denne stilfulle og vakre oppvekstfilmen. Svensk sosialrealisme møter vampyrer, kjærlighet og skrekkfilm liksom, du skal være modig for å tenke ut en sånn idé. Bygger på den svært gode boka av John Ajvide Lindqvist.

Capote (2005)
Bygger på Truman Capotes In Cold Blood, kanskje den beste true crime-boka som noen sinne er skrevet. I denne biopic-filmen fortelles både historien om drapet han skildrer, og forfatterens eget arbeid med boka. Historien om drapsmannen Perry Smith er både rystende og rørende. Og eminente Philip Seymour Hoffmann har vel knapt vært bedre, som en fucka og smågenial forfatter som venter på at boka skal få en passende slutt, at morderne blir hengt.

Double Impact (1991)
Jean-Claude Van Damme! Hadde nesten glemt min barndoms store helt (sammen med Steven Seagal og Jackie Chan). Så hvorfor ikke litt lett action-underholdning her på HBO Nordic? Skal innrømme at jeg ikke husker stort av akkurat denne, men jeg husker da vagt at Van Damme spiller et tvillingpar som kommer bort fra hverandre og skal hevne et eller annet. Kanskje ikke hans mest legendariske film, men det holder for meg. Gleder meg!

Tenkte å komme tilbake med flere tips fra HBO-katalogen senere. Noen tanker i kommentarfeltet?