24 timer med HBO Nordic: Hva er inntrykket?


TV-giganten HBO har åpnet sin nordiske filial. Hva er førsteinntrykket vårt av nettjenesten til selskapet bak The Sopranos, Game Of Thrones, The Wire og Deadwood? Uferdig og useriøst eller best-i-klassen og briljant?

Jada, da var vi jommen meg i gang med HBO-abonnement. Det føles litt uvirkelig, for jeg husker at vi for bare noen år siden snakket om hvor stort det hadde vært å kunne få HBO-tilgang her i lille Norge. Tenk da: i stedet for å kjøpe bokssett etter bokssett, ha alt tilgjengelig rett hjem? Wow.

Nå føles det uansett helt naturlig, siden verden tross alt beveger seg sakte fremover i global/digital retning. Om det er lov å si.

Les mer: Kan The Wire forklare suksessen til HBO?

Uansett. Jeg ga mailadressen min til HBO sin hjemmeside for en uke siden, og på fredag fikk jeg tibud om å registrere meg gratis frem til 31. januar. Det måtte jeg jo gjøre, så nå har jeg vært inne i HBO-velvet i et døgns tid.

Jeg skal ikke påstå at dette er en detaljert anmeldelse eller analyse av HBO Nordic, dette er bare de første tingene jeg har notert meg etter å ha rotet rundt på siden. Så inntrykk kan endre seg, HBO kan endre seg, mye kan skje. Og det kan være det finnes ting jeg ikke har oppdaget.

Nok prat, la oss komme til saken:

— Veldig positivt førsteinntrykk! Det vil si de første 30-60 sekundene. HBO er mye mer oversiktlig og intuitivt enn Netflix – som det det til en viss grad er riktig å sammenligne dem med – og designet er lekkert og tydelig.

— Det deles inn i Serier og Filmer, og jeg lurer med en gang på hvor dokumentarene og standup-spesialene er blitt av. Dokumentarene finner jeg som en sjanger under Filmer, og der kommer en umiddelbar skuffelse. HBO har kun 4 – fire – dokumentarer ute, og tre av dem har jeg sett. Super Size Me er ikke akkurat en blodfersk film heller.

— Jeg tenker at dette må være en feil, så jeg søker på Reagan, den fabelaktige dokumentaren som HBO laget om den avdøde amerikanske presidenten. Men neida, den er ikke der. En kjapt titt på HBO sine amerikanske sider viser at der ligger det 72 – syttito – filmer under dokumentarparaplyen. Jeg er kanskje i fåtall, men et godt utvalg dokumentarer er en av grunnene til at jeg vil ha HBO-tilgang.

— Serieutvalget er uansett det mange vil abonnere på HBO for. Og der ser det lovende ut. Moderne klassikere som The Wire, The Sopranos, Sex & The City og Entourage ligger ute i all sin prakt, og de lover dyrt og hellig at sesongpremierer på Girls og Game Of Thrones og slikt skal komme på plass dagen etter USA-premiere.

Les mer: hva er den beste musikken fra The Sopranos?

— Premieren på Banshee (Cinemax/HBO) ligger ute. Selv om det er en skuffende serie, viser det at HBO Nordic er på ballen, i det minste.

— Men hvor er Deadwood!? Har HBO rett og slett kostet Al Swearengen under teppet. En miniskandale. Og fengselsserien The Oz, en av HBOs beste serier på 2000-tallet? Enda en miniskandale.

— Det er også noen serier som ikke er HBO-produserte her, for eksempel 30 Rock og Friday Night Lights, men da bare første og kanskje andre sesong. Det betyr for øvrig at HBO sannsynligvis har en avtale med NBC, som produserer både Friday Night Lights og 30 Rock, og som igjen betyr at kanskje vi får NBC-saker som The Office US, Saturday Night Live og Parks & Recreations etter hvert?

— Jeg tittet litt på noen serier, og avspillingen gikk greit nok. Jeg så noen episoder av Enlightened (skjult perle med Laura Dern i hovedrollen, drama/komedie), og det funket fint. Jeg har ikke Airplay på min MacBook, men en kompis sa at HBO ikke tilbyr den løsningen. Noen som har peiling?

PS: har du Samsung Smart TV? Her har en blogger skrevet om HBO-appen til de TV-ene.

— Filmutvalget er gaaaaanske så uinteressant. Det er en rar blanding av klassikere som The Sting og Scarface, halvglemte perler som Happy Gilmore og helglemte filmer som We Own The Night. Pluss noen HBO-halvnyheter som Game Change. Faktisk er det så få filmer at på den alfabetiske oversikten er det ingen filmer på J eller N eller Q eller V eller X.

— Prisen er sympatisk. 79 kroner for en måned er strålende greier, spesielt nå som seriesesongene for alvor kommer i gang. Og det er jo tross alt seriene mange er ute etter hos HBO, eller?

— Men at HBO Nordic skal drive med SATS-aktig bindingstid på 12 måneder er lett tilbakestående (som det er med all annen bindingstid). Spesielt når tjenesten som helhet fremstår som uferdig. En HBO-sjef gikk ut i fjor og sa noe á la “Vi er HBO, vi trenger ikke noen prøvetid, for du vet hva du får”. Sorry mac, men jeg vet faktisk ikke hva jeg får. Så nå har de til og med 31. januar på å utvide med dokumentarer, filmer og standup-spesialer, så tar jeg en avgjørelse da om jeg skal binde meg for ett år.

Har du prøvd HBO, hva er  i tilfelle ditt inntrykk? Rasende forbannet eller lykkelig som en rosablogger? Kjør på i kommentarfeltet. Og legg GJERNE til elementer eller oppdagelser du mener vi har oversett.