Skulle ikke Michael Mann lage en oppfølger til klassikeren Heat? Joda, og den må du kaste deg over med en gang. Heat 2 er i din bokhandel nå!
Vincent Hanna, Neil McCauley og Chris Shiherlis er tilbake! Californias mest notoriske ranere jaktes fremdeles av Los Angeles’ utrettelige politidetektiv. Det er snart tretti år siden ransklassikeren Heat herjet på kino. Nå er oppfølgeren her.
Regissør Michael Mann har lenge snakket om en oppfølger. Heat 2 er – som annonsert fra Mann – en roman som kanskje blir filmatisert. Jeg må ærlig si at jeg håper på film, men fikk like mye ut av boken som en oppfølger på skjerm. Denne thrilleren fra Michael Mann og Meg Gardiner er en fullverdig forløper, oppfølger og alt du måtte ønske.
Heat 2 begynner der filmen slutter. Ransgeniet McCauley er drept av politijegeren Hanna. Chris Shiherlis er på rømmen. Vi følger hans desperate, bloddryppende rømming fra politiet. I kjølvannet ligger en liten haug døde politimenn fra det ville ranet i Heat, så det er ikke slik at han ikke har frådende LAPD-ansatte i hælene.
Når den første avklaringen med Shiherlis plasserer ham i Paraguay, hopper handlingen tilbake til 1988. Altså noen år før Heat. Hanna og gjengen planlegger ran. Samtidig krysser veiene deres ufrivillig med en psykopatisk mafiaboss. Otis Wardell. Uten at McCauley, Shiherlis og gjengen vet om det, får Wardell snusen i ranernes så langt største utbytte. I skuddlinjen for det hele kommer McCauleys kjæreste og stedatter.
Heat 2 fungerer på flere nivåer. Shiherlis’ desperasjon er et godt fluktdrama. Det er fylt med paranoia og omstilling til en ny hverdag på et annet kontinent. her får Shiherlis virkelig vokse som karakter, slik Brad Pitts Cliff Booth gjorde da Tarantino skrev bok av Once Upon A Time In Hollywood. McCauleys historie gir også en dypere forståelse for hvorfor McCauley var den han var i Heat. Hjemmefortellingen med mexicansk elskerinne er ikke Manns beste, men det fungerer.
Les også: Heat er ute på 4K nå!
Det som derimot virkelig treffer blink, er de forskjellige karakterskildringene. Hard, knapp dialog understøttes av like sparsommelige skildringer av hendelser og kulisser. En av Michael Manns styrker har alltid vært autentisitet i skildringen av kriminelle miljøer, i Heat 2 treffer han igjen. Selve ranene føles som å tre rett inn i Thief, Inside Man, The Town eller andre klassikere i sjangeren. De er tålmodig, detaljert og ultraspennende tegnet ut på romansidene. Finnes det egentlig noe bedre enn å lese om noen som etter lang planlegging bryter seg inn i et bankhvelv? Tror ikke det.
Heat 2 sakker litt i tempoet på grunn av tidshoppene mellom 1988, 1995 og 2000, men akkurat som i Gudfaren 2 bygges en større historie for å dra penselen utenfor det originale lerretet. Som hardslående ransthriller er Heat 2 et glimrende appendiks så vel som forløper og oppfølger til filmen den hviler på. Eposet om Neil McCauley og banden hans føles mer komplett nå etter jeg har lest boken.
Lurer du forresten på hva Michael Mann gjør nå som han er ferdig med Heat 2? Han har spilt inn Ferrari, et biografisk drama om Ferrari-sjef Enzo Ferrari. Adam Driver og Penelope Cruz i hovedroller. Gjett om vi gleder oss!