Hei Mossad, vet dere hva klokken er?


Alle spioner med respekt for seg selv har en fet klokke, men noen er mer spesielle enn andre. Så da Mossad-sjefens Rolex ble lagt ut på auksjon, kokte budrunden fullstendig over.

Her i OP-5 er vi fryktelig glad i krim og thrillers og spioner og slikt, men vi holder også et halvt øye på nerdete klokkeblogger. Så her om dagen sperret vi opp øynene da den legendariske Mossad-sjefen Isser Harel sin Rolex dukket opp på auksjon. Og for en auksjon det ble.

Isser Harel er nemlig ikke hvem som helst, og klokken hans er ikke en hvilken som helst Rolex. Harel var sjef for den israelske etterretningstjenesten Mossad i de turbulente årene 1952 til 1963, rett etter staten Israel var signed, sealed & delivered, og han var blant annet arkitekten bak jakten på og arrestasjonen av naziforbryteren Adolf Eichmann.

Vi snakker altså om en beryktet, kontroversiell og respektert legende i etterkrigstidens spionmiljø.

Før vi fortsetter historien om Rolex-en, her er 5 fun facts om Isser Harel:
1. Faren hans var russisk eddikfarmer under tsaren. Fikk trøbbel da Stalin overtok nøklene til sjappa, og familien måtte etter hvert rømme.
2. Isser Harel rømte som 17-åring til Palestina på falskt pass, siden man måtte være 18 år for å slippe inn alene. Han reiste gjennom Europa med en pistol gjemt i en loff. Som man gjør.
3. Da Isser Harel hadde fanget Adolf Eichmann i 1960, gikk han inn på kontoret til statsminister David Ben-Gurion og sa tørt: “I’ve brought you a present. Eichmann is here.”
4. Isser Harel var den første etterretningssjefen som fikk tak i Nikita Khrushchevs Secret Speech, hvor han fordømte Stalin som cult of personality, for så å formidle den til sine vestlige etterretningskolleger, spesielt James Jesus Angleton. Dette er for øvrig hendelsen Tom Rob Smith brukte som bakgrunn for sin briljante The Secret Speech.
5. Han var så flink å skjule hva han jobbet med at naboene trodde Isser Harel var en “minor government official”, i følge Wikipedia.

…uansett…

Da han sluttet, ble Isser Harel hedret av Mossad/Israel med en Rolex Submariner, en av de klassiske og mest kjente modellene fra den sveitsiske produsenten. Ikke blant de dyreste, i dag ligger den på cirka 53.000 norske kroner (jada, mye penger, men langt fra en dyr Rolex). Slik så klokken som Harel fikk ut (artikkel fortsetter):

En vanlig Submariner fra 1959, med pointed crown guards og alt slik det skal være. Det som dog gjorde klokken spesiell, er baksiden på kassen. Der finner vi emblemet til staten Israel, omkranset av Mossad-mottoet og Isser Harel sitt navn på hebraisk. Slik som dette (artikkelen fortsetter under):

Klokken var antatt å rake inn mellom 25.000 og 30.000 dollar, men da auksjonen satte i gang, ble det en brutal budrunde. Det hetet seg opp så mye at Mossad-Rolexen endte på 250.000 dollar, altså rundt 1.5 millioner kroner. 10 ganger antatt salgspris. Hører du lyden av Edvard Munch som snur seg nysgjerrig rundt i graven for å sjekke hva som skjer på auksjonsmarkedet?

Som klokkebloggen Hodinkee skriver: noen der ute har skaffet seg en lekker Rolex Submariner og noe å prate om i selskapslivet.

En stor takk til Tord Krogtoft hos Platekompaniet som tipset oss om denne auksjonen.