THRILLER: Heisskrekk i New York

Hva skjer med New York når alle byens heiser stopper? Lynwood Barclays Elevator Pitch er årets beste skyskraperthriller.

Hvordan reagerer New York når alle heisene blir satt på bakken? Hvor mye kaos kan noen enkle fryktgrep skape? Det er ikke lenger vanskelig å få oss alle til å tro at verden som vi kjenner den kan endres over natten. Kanskje derfor har et entusiastisk thrillerplot så gode levevilkår i 2020. Det er denne jorden Elevator Pitch gror i.

Linwood Barclays tette thriller henter tittel fra filmbransjens mantra om at man skal kunne selge et manus til en produsent i løpet av en heistur, og det er slik det starter. En klønete, men ivrig manusforfatter har lurt seg inn i heisen opp til et viktig produksjonsfirma i New York.

Innsalget hans til en irritert agent ender med at heisen streiker og de fire passasjerene blir knust i bakken. Det som først ser ut som et tragisk uhell, blir mistenksomt da en russisk forsker dagen etter blir halshogget av en heis. Snart er New York i panikk.

Borgermester Richard Wilson Headley er en miks av Bloomberg, Trump og andre kjente New York-ere, og forsøker desperat å roe ned egen by samtidig som Homeland Security jakter i blinde etter terrorister. Journalisten Barbara Matthews leder an jakten på både borgermester og gjerningsmenn, mens to NYPD-detektiver raskt knytter en drept heismontør til kaoset.

I løpet av sommermånedene blir det fort til at jeg sluker mange e forglemmelige krim- og thrillerhistorier, men av all den lette underholdningen Kindle-brettet mitt har servert i sommer skiller Elevator Pitch seg positivt ut. Det er ikke en perfekt thriller, men har noen briljante plotsvinger og nok overraskelser til at det fengende plottet får boltre seg mens heisskrekken sprer seg.