Helikopterranet: Sveriges NOKAS-ran skrevet til thriller

De kom flyvende i natten med helikopter, og stakk av med 39 millioner svenske kroner. Nå har historien blitt til Helikopterranet, Jonas Bonniers thrillerblanding av fakta, fantasi og fargerike figurer.

I september 2009 ble en pengesentral utenfor Stockholm ranet på mest spektakulære vis. Ranerne landet på taket med helikopter, og de maskerte bandittene tok seg inn i pengeskapene med vinkelkutter. De forsvant ut i den svenske natten uten at politiet fikk opp sine egne helikoptre, siden falske bomber hadde blitt satt ut ved siden av politihelikoptrene.

Senere ble syv menn dømt for ranet, etter at politiet hadde fått over 1000 viktige tips i saken.

Helikopterranet i Västberga ble bredt dekket i nyhetsbildet, og velrenommerte P3 Dokumentär har laget en flott radiodoku/podcast om saken, men Jonas Bonnier har tatt historien enda et steg videre.

I Helikopterranet, som er ute på norsk nå, konstruerer han en god, gammaldags thriller basert på  intervjuer med fire av ranerne, saksmaterialet, rykter og sine egne teorier. Det er ikke blitt den definitive boken om ranet, slik Dødsranet ble om NOKAS-ranet, men det er da heller ikke meningen.

Sami er den kriminelle familiepappaen som bare må bli på Det Siste Kuppet, Michael er den kalkulerende, lynende intelligente karriereraneren som trekker i trådene, og Niklas er tech-nerden som lever sitt eget, tilbaketrukne liv mellom de ville ransjobbene han gjør med kompisene sine. Bonnier binder dem sammen, gir dem forskjellige motiver, og gjør dem både til hovedpersoner og uanende brikker i et større spill.

For mens politiet – blant annet en drevet, søvnløs politikvinne med stor Lisbeth Salander-alarmtrekant rundt seg – snirkler seg inn på ranerne takket være et tips fra andre siden av Europa, er det også andre, mektigere kriminelle krefter som sitter helt i ro og lar det hele utfolde seg. Hvem planla egentlig ranet på pengesentralen i Västberga? Hvor ble pengene av? Og hvem er piloten som fløy ranerne? Er det Idol-produsenten Alexander Eriksson, som ble dømt etter anke på anke? Eller vet Bonnier noe vi ikke vet?

Hør også Helikopterrånet på P3 Dokumentär

Helikopterranet fungerer optimalt i den forstand at den lener seg mot mange kjente detaljer fra ranet, men fyller kompakt inn med fantasirike teorier der det fremdeles er åpne spørsmål. Gang på gang lurer man på om Bonnier vet noe vi ikke vet, eller kanskje han bare har fått servert noen gode historier fra de fire ranerne han har intervjuet?

Alle spørsmålene og en velkomponert historie gjør Helikopterranet til en voldsomt spennende miks av fakta, fantasi og fargerike figurer, og fengslende nok til at Jake Gyllenhaal nå skal spille hovedrollen i en amerikansk filmversjon av historien. Inntil videre kan du lese den, la deg rive med av en av de drøyeste skandinaviske ranshistoriene i moderne tid, og kaste deg over dokuboken Helikopterpiloten fra 2013. Og glede deg til den frekke overraskelsen helt på slutten av Helikopterranet.