Hell Or High Water: Bankran, oljeboring og Jeff Bridges som Texas Ranger

Ukens tips: kom deg på kino for å se disse to ranerne og Jeff Bridges. Hell Or High Water kan bli tatt av plakaten allerede på fredag.

Av og til klarer filmer som ikke er oppfølgere eller tegneseriebasert å snike seg inn på norske kinoer. Hell Or High Water er en slik film, og denne uken har bankrandramaet sine muligens siste visninger i blant annet Oslo, Trondheim og Bergen.

Toby og Tanner er to brødre som reiser rundt i Vest-Texas for å rane små bankfilialer. Toby er sindig og metodisk, og planlegger de enkle ranene detaljert, mens Tanner er en impulsiv, pistolglad kriminell som har ran og vold i blodet.

Brødrene raner kun Texas Midland-filialer, de skal ha tak i nok penger til å betale et nedsparingslån banken har lurt på moren deres før hun døde. De har en kort deadline for at banken ikke skal ta familieeiendommen, så det må handles kjapt og effektivt.

På den andre siden av loven skal Texas Ranger Marcus Hamilton snart pensjoneres, men han blir nysgjerrig på disse ranerne som kun raner Texas Midland-filialer uten videoovervåkning for små, brukte sedler. Jakten blir til Hell Or High Water, en suveren blanding av krim og moderne western.

Her er fem grunner til at du bør komme deg på kino før den forsvinner:

1. Chris Pine og Ben Foster utfyller hverandre som de to brødrene som reiser rundt i Vest-Texas for å rane banker. Ben Foster som den straffedømte ransmannen, Chris Pine (Kaptein Kirk!) som familiefar nyfrelst på ansvar og fremtidsplaner. Sammen blir de en helt ny type duo ved siden av klassikere som Bonnie & Clyde og Mickey & Mallory. Deres siste scener sammen på lerretet er cinematografisk gull, men med spoiler-ansvaret tyngende over skuldrene skal jeg ikke gå i dybden. Bare gled deg.

(Left to right) Ben Foster and Chris Pine in HELL OR HIGH WATER. [Via MerlinFTP Drop]

2. Jeff Bridges har aldri trengt å stresse seg ut av skyggen av rollen som The Dude, og roller som Marcus Hamilton i Hell Or High Water er årsaken hvorfor. Han er seig og lakonisk som den avtroppende Texas Ranger-en som bruker rasistisk hån mot sin indianske-mexicanske partner som kjærtegn, men det lyser hele tiden gjennom at han kun har øynene festet på en ting: få tak i bankranerne.

HR6A2779.CR2

3. Historien er fylt av morsomme detaljer, som den elskelige diner-servitøren som synes politiet skal holde seg for gode for å ta tipsen hennes. Selv om det sannsynligvis er ransutbytte. Husker du forresten henne fra Eastbound & Down? I Hell Or High Water skinner hun i en liten, men minneverdig rolle. Den biffselgende servitøren som hater New York-folk som bestiller ørret er også en vinner.

hellorhighwater3

4. Manuset er for øvrig skrevet av Taylor Sheridan, som mange kjenner som skuespiller fra Sons of Anarchy.  Han skrev også narkoeposet Sicario, og jobber for tiden med oppfølgeren Soldado. Hans sylskarpe penn og uovertrufne evne til å skrive store scener ut av minimal dialog gjør han til en av våre nye favoritter i amerikansk film. I Hell Or High Water briljerer han med rørende varme, mørk humor og perfekte dialoger. Den siste dialogen mellom en av ranerne og en Texas Ranger, er sylskarp som en Cormac McCarthy-roman, og måten han kritiserer amerikansk banksystem på uten å en eneste gang snakke i klartekst er subtil briljanse.

hell-or-high-water6

5. Liker du Nick Cave, sier du? Vel, han har skrevet soundtracket sammen med Warren Ellis. Det er en støvete, fengende og ganske så perfekt innpakning på en historie om familie, oljeboring, bankran og laaaaaange bilturer.

Kom deg på kino! Hell Or High Water går frem til og med torsdag i Oslo, Bergen og Trondheim, men antallet forestillinger er kuttet ned til én om dagen, så den har ikke lenge igjen.