Hetebølge! Topp 5 brennhete filmer

dotherightthing
Fyr opp brannhydranten! OP-5 og en vaskekte VG-journalist kårer Topp 5 Hetebølgefilmer.

Noen folk synes kanskje det er digg at gradestokken har roet seg ned fra tretti pluss? Ikke denne gjengen! Her i OP-5 savner vi allerede hetebølge, dryppende svette og luft så varm at fønvind blir kald bris til sammenligning.

Så da mediakollega, Donald-ekspert, eks-USA-korrespondent, Tiki-bar-entusiast og VG-kommentator Anders Giæver startet en Facebook-tråd om sine favoritt hetebølgefilmer, inngikk vi kjapt en joint venture om å lage toppliste.

Så her er Anders Giæver/OP-5 Topp 5 Filmer Om Eller Med Hetebølge. Du er hjertelig velkommen til å fylle på i kommentarfeltet:

1. Do the Right Thing (Regi: Spike Lee, 1989)

Anders: Et overopphetet Bedford Stuyvesant i Brooklyn New York ekspoderer til slutt i opptøyer over en tilsynelatende bagatell knyttet til den lokale pizzabula. Spike Lee pakket inn sosialrealistiske raseproblemer i åttitallets New York City i hip plakatkunstestetikk og et tidsriktig soundtrack, og klarte kunststykket å lage en komedie om et av storbyens mest presserende og eksplosive temaer. And that´s the truth, Ruth.

2. Summer of Sam (Regi: Spike Lee, 1999)

SOS_car

Asbjørn: 1977 er mitt favorittår i New York, selv om jeg aldri var der. Seriemorderen Son of Sam herjet byen etter jenter, Rupert Murdoch var i gang med New York post, New York Yankees raknet i sømmene av motsetninger mellom svarte og hvite spillere, strømbruddene førte til brann og vold og trøbbel, punken dominerte hvite kids, og det var brennhett i byen. Slikt blir det sjukt bra film av.

Les også: Er det bare jeg som digger Summer of Sam?

3. Body Heat (Regi, Lawrence Kasdan, 1981)

Body-Heat-4

Anders: En paranoid, erotisk og svett thriller-noir trancenderte heten fra varmebølgen i Florida rett inn i norske kinosaler. Kathleen Turners filmdebut skrudde ikke akkurat ned temperaturen, selv om en titt på traileren på YouTube kan tyde på at den vil oppfattes som mer cheesy i dag enn den gjorde den gang.

4. Mississippi Burning (Regi: Alan Parker, 1989)

MississippiBurningPressRelease

Anders: Parkers temmelig frie behandling av historien om de tre borgerettighetsarbeiderne som ble drept av Ku Klux Klan i Mississippi sommeren 1964, gjenskaper den trykkende, klamme, eksplosive atmosfæren som raseskillepolitikken i sørstatene skapte. Man sitter og venter på torden og de første regndråpene gjennom hele filmen.

Les også: Ku Klux Klan i moderne thriller

5. The Hot Spot (Regi: Dennis Hopper, 1990)

the-hot-spot21

Asbjørn: Don Johnson er småkåt bilselger og trøbbelmagnet, 20 år gamle Jennifer Connelly er uskulden selv, og Virginia Madsen drypper av synd i den trykkende, fuktige Texas-varmen. Bak kameraet står Dennis Hopper og koser seg med manus basert på roman fra pulp noir-legenden Charles Williams. Soundtracket? Det jammes frem av John Lee Hooker, Miles Davis, Taj Mahal, Roy Rogers and drummer Earl Palmer. Heat!