Hitchens for Dummies

Mange har spurt om hva man burde lese av Christopher Hitchens. Her deler OP-5 noen av sine favoritter.

Det er sjelden en forfatters død utløser så sterke følelser som da Christopher Hitchens døde på fredag. Skrivende over hele verden var i sorg, vi på OP-5 skrev i all ydmykhet også en Hitchens-nekrolog. Men hva var det egentlig med Hitch? Hvor skal man begynne i hans enorme forfatterskap?

1. God Is Not Great: How Religion Poisons Everything

Er du ute etter en polemisk og provoserende bok som er vintage-Hitch, er dette noe for deg. Veldig mange slående retoriske argumenter som passer å anvende i cafédebatter mot troende av alle slag. Her får både kristne, jøder, muslimer og buddister (!) passet påskrevet. Personlig holder jeg nok Dawkins´ The God Delusion enda høyere, og i Europa har ikke ateisme like stor provokativ kraft som i Statene. Men moro lell, og viktig, for all del.

Her er en time med “The Four Horsemen” – ateistene Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris og Hitchens.

2. Love, Poverty and War. Journeys and essays

Etter min mening den beste av de mange essaysamlingene Hitchens etterlot seg (den siste, Arguably, har jeg ikke lest i bokform) Tittelen spiller på gresk dydsetikk, der en manns liv er ufullstendig uten kjærlighet, fattigdom og krig. I Love-delen skriver Hitch fint om forfattere som har betydd mye for ham, og om landet USA. Poverty-seksjonen er en herlig samling infame personangrep, mot folk som Mel Gibson, David Irving og en legendarisk slakt av Michael Moore. I krigsdelen kan du lese alle debattene rundt 911, spesielt med Noam Chomsky. Anbefalt.

Teaser: Unfairenheit 911: The Lies of Michael Moore

3. The Trial of Henry Kissinger

Av de nyere bøkene i Hitchens forfatterskap, er det denne som best viser hans venstreradikale røtter. I motsetning til mye annet han har skrevet, er denne sober og nøktern i formen, som forsterker argumentet hans. Og det er kraftfullt nok: Hitchens tar på seg rollen som anklager og stiller Henry Kissinger for retten. Han argumenterer for at Kissinger har direkte ansvar for massedrap, kidnappinger og statskupp i land som Kypros, Vietnam og Chile.

Det finnes mye om dette på Youtube, her er en smakebit: