Vi skal vise film på kino, og du er invitert.
Hjemme på Gimle – med Johan Harstad og Asbjørn Slettemark
Forfatter Johan Harstad og jeg treffes ofte for å prate om film. Av og til over tre øl på lokalpub eller på benkene ute i gaten når vi snubler over hverandre i nabolaget. Sammen har vi en liste med filmer vi drømmer om å se på kino. Mange av disse er filmer vi har sett på video i vår oppvekst i vestlandskjellere. En av disse filmene er «The Running Man».
12. juni skal vi gjøre nettopp det, vise «The Running Man» på kino. Vi tar filmen ut fra videospilleren i kjellerstuen og inn i den smellvakre salen på Gimle Kino. «The Running Man» skal sees Hjemme på Gimle. Vi vil gjerne at du slår følge, her kan du skaffe deg billetter til denne ene eksklusive visningen.
Billetter ute nå! The Running Man på Gimle Kino 12. juni.
Hvorfor dirrer gåsehuden av tanken på å se Arnold i gul skihoppdress på stort lerret på Oslos fineste vestkant? Det snakker vi om i vår flunkende nye podcast Hjemme på Gimle, men her får du også nå en kjapp påminnelse om handlingen og ti grunner til å senke deg ned i de dype stolene på Gimle sammen med oss.
Arnold Schwarzeneggers fremtidsdystopi fra 1987 handler om en helikopterpilot som i 2017 blir fengslet for å være en hensynsløs slakter – «The Butcher of Bakersfield». Etter flere år i arbeidsleir havner han i et reality-show hvor løpere og stalkere kjemper til døden foran et blodtørstig TV-publikum.
10 grunner til å se «The Running Man» i 2025.
1. «The Running Man» er linken mellom «Predator», «Terminator» og «Total Recall».
Finnes det større Hollywood-ikon fra 80-tallet enn Arnold Schwarzenegger? «The Running Man» ble sluppet midt i storhetsperioden som skjøt ham til toppen av stjernehimmelen. Bak seg hadde han «Commando», «Predator» og «Terminator». Fremme på horisonten vaket «Total Recall», «True Lies» og «Terminator 2». Ingen filmer viser Arnolds transformasjon fra muskelmann til megastjerne som «The Running Man».

2. Hadde «Hunger Games» og «Squid Game» eksistert uten at «The Running Man» og Ben Richards banet veien?
– Dystopien i «The Running Man» er en historie om hvordan media, løgner og blodtørstig reality går opp i en uhellig treenighet. «Hunger Games» spiller videre på det falske universet. «Squid Game» tar grådighet og vold til sin ytterste konsekvens: spill og vinn, eller tap og dø. Men vent litt! Sist jeg skrev om dette, ble det påpekt at Stephen King sannsynligvis var inspirert av Robert Sheckleys novelle «The Prize of Peril» fra 1958. Her er det mange ting som må finnes ut av.
3. «The Running Man» er hentet fra mesteren Stephen King.
— Tenk alle blinkskuddene som kom fra Stephen Kings romanrevolver. «The Shining». «Carrie». «Misery». «Shawshank Redemption». De tok seg alle friheter med Kings fantasiverden, og de alle kom ut i den perioden da Hollywood fikk til Stephen King. «The Running Man» er fra denne tiden.
4. Arnold Schwarzenegger lager punchline-festival.
— Den største klassikeren er kanskje «I’m not into politics, I’m into survival. På en god andre plass er «Truth hasn’t been very popular lately», som kunne beskrevet alt som skjer i verden de siste fire årene. Visste du forresten at «The Running Man» er første filmen etter «The Terminator» at Arnold sier «I’ll be back»? Når han dro linjen i «Terminator 2» noen år senere var den altså allerede brukt av Ben Richards.

5. Er Arnold bodyhorrorens 80-tallsfar?
– Jeg lurer ofte på hvorfor Arnolds ble utsatt for ekstreme forvandlinger. I Terminator-filmene får han robotøye (han er jo strengt tatt robot, men likevel). I «Total Recall» popper øyeballene ut omtrent før filmen er kommet i gang. I «The Running Man» er det full skjærefestival på Arnolds ansikt, hvert fall i deep fake-versjonen. Kanskje det er den maskinelle kroppen hans som bare ber om å bli skrudd på?
6. Musikk og dans fra Harold Faltermeyer og Paula Abdul.
— I mai i 1987 leverte Harold Faltermeyer lydsporet til «Beverly Hills Cop 2». Noen måneder senere komponerte han «The Running Man». Omm du lurer på hvem som instruerte danserne som slanget seg rundt Arnold/Ben Richards i dødelig realityshow, var det utrolig nok Paul Abdul. Før hun ble popstjerne var hun danser og koreograf.

7. Nytt stjernelag overtar snart, vær forberedt.
— «Shaun of the Dead»-regissør Edgar Wright har filmet «The Running Man» på nytt. Filmen slippes til høsten. Der spiller Glen Powell rollen som løperen Ben Richards, mens Josh Brolin er reality-sjefen med dødelig TV-jakten. Klart du må se originalen før du skal på kino igjen!
8. Tilbake til fremtiden? «The Running Man» handler om fremtiden, 2017 til 2019.
— Det finnes ikke mye som er gøyere enn å se hvordan fortiden så for seg fremtiden, som nå er fortid. Tenk bare «Blade Runner», «Terminator 2» eller – selvsagt – «Tilbake til fremtiden 2». «The Running Man» handler om 2017, slik de trodde i 1987 at de kom til å se ut.

9. Kunstig intelligens og deep fake er gammelt nytt.
— Dersom vi er overrasket over AI/kunstig intelligens nå, er det vår egen feil. «The Running Man» ga oss manuset i 1987. At det var Captain Freedom aka Jesse Ventura som skulle peke inn i fremtidens kunstige intelligens var muligens litt mer overraskende.
10. Mote har aldri vært mer tilfeldig og kul.
– Når Ben Richards er på rømmen, mestrer han unik mote. Antrekket hans er like flamboyant som jordnært. Gul vernehjelm for byggeplass, pyntet med noen Morten Harket-inspirerte hodesmykker. World’s Gym-genser for å være klar for å get-a-pump-in, arbeidsbukser er frekt holdt opp av fjonge bukseseler. Sigaren er utropstegnet bak denne læresetningen av et stilvalg.
«The Running Man» vises Hjemme på Gimle, torsdag 12. juni.