Homeland s03e07: Kald krig og kammerdrama

homeland-s03e07
Tett kammerdrama på CIA. Dana-fri episode! Det brygger opp til storm i Homeland.

Meningene har vært delte
om Homeland sesong 3. Personlig synes jeg det har vært noen voldsomme opp. og nedturer, men at gårsdagens episode var god. La oss oppsummere.

Les mer: oppsummering av episode 1
Les mer: oppsummering av episode 2
Les mer: oppsummering av episode 3
Les mer: oppsummering av episode 4
Les mer: oppsummering av episode 5
Les mer: oppsummering av episode 6

— Saul fikk hovedrollen i episoden. Hans jobb med å snu Javadi og sende ham tilbake til Teheran fikk solid med plass, både som en slags suksesshistorie og med motstand fra småfolket i form av den unge perseren Fara og storfolket i form av senator Lockhart. Forhørsscenene kunne minne litt om episoden Q&A fra sesong 2, da Quinn klikker og kjører kniven gjennom hånden på Brody i forhør. Det ble aldri så intenst her (selv om Saul klabbet til Javadi i slutten av forrige episode), noe som kanskje er betegnende for sesongen. Når det fungerer bra, er det likevel aldri helt der oppe med det beste fra sesong 1 og 2.

— Quinn har store moralske kvaler med det han holder på med, etter han først måtte forlate åstedet hvor Javadi drepte konen, for så å innrømme drapet for den lokale etterforskeren. Etterforskeren er for øvrig strålende spilt av Clark Johnson, som spilte avisredaktøren i siste The Wire-sesong, og har regissert en rekke episoder av nettopp Homeland.

— Dar Adal viste sin sanne lojalitet da Saul stengte Lockhart inne på møterommet. Det var sterkt å se Saul og Dar Adal skåle på slutten, omgitt av leatherbound books og rich mahogany. To spionveteraner som har gjort noen vellykkede trekk, og tar en pust i bakken før de haster videre. Jeg er likevel litt usikker på hva jeg synes om måten de tok seg av Lockhart på, det er ikke akkurat et klassisk spionmestertrekk å stenge noen inne på et møterom i CIA? Hadde ikke manisforfatterne noen smartere ideer? Man hey, kanskje er det enkle det beste. Og så ga det et lite snev av humor til episoden, det lille bananskallet fungerte som comic relief i en ellers  så mørk episode.

— Det var for øvrig en herlig replikk fra Lockhart da Saul fortalte at de hadde vervet Javadi etter å ha skaffet bevis for at han var korrupt og hadde skimmet iransk etterretning for penger. Lockhart smeller tørt tilbake “Which in Iran means it’s Tuesday”, og til og med Saul må lette på alvorsløret i et lite sekund. Funny, den må jeg huske til senere.

— Når det er sagt, sås det også litt tvil inn i vårt syn på Saul. Greit at han fremstår som en rettferdig, erfaren, visjonær kontraspionansvarlig, men når han reiser seg og peker på Lockhart og snakker om langsiktighet og effektivitet, får vi ikke et lite inntryk av at kaaaanskje han er et hakk for old school? At han er litt for bombastisk i sin tro på å gjøre ting på gamlemåten? Kaldekrigen-style, umoderne?

— Dana-fri episode! Det føltes virkelig befriende at hele episoden handlet om ting som virkelig betyr noe, som at USAs etterretning klarer å verve en av toppsjefene i iransk etterretning. Det er litt viktigere enn at Dana tar selfies. Det er også dødsfett når episoden i hovedsak handler om menn i mørke dresser og damer i strenge drakter som sier korte, mystiske og viktige ting. Alle vet jo at Tinker Tailor Soldier Spy er perfeksjonen av spiondrama, der gjør de jo ikke annet.

— Hva betyr det for de siste episodene i sesongen at Carrie får høre fra Javadi at Brody ikke flyttet bilen med bomben? Eller at det er noen som har gitt fra seg nøklene til terroristene vi ikke vet hvem er? Nå er riktignok Javadi en profesjonell løgner og manipulator i verdensklasse, men jeg vedder hatten min på at de samtalene setter enda flere griller i hodet på en allerede frynsete Carrie.

— Episoden oppsummert? Kammerdramaet på CIA med påfølgende globale konsekvenser, er strålende spilt ut. Homeland bygger opp mot et garantert drøyt klimaks med Carrie, Javadi, Dar Adal, Saul og Quinn i miksen. Kanskje også Fara, saksescenen med henne var et åpenbart frempek mot noe dramatisk. Samtidig tar jeg emg i å ikke sitte like langt fremme på stolkanten når det brygger opp til storm i Homeland. Har jeg blitt skuffet for mange ganger? Mulig. Nå gleder jeg meg uansett til neste mandag, og håper jeg ikke blir skuffet. Vi har tross alt fått to sterke episoder på rad nå.