Homeland s03e11: – Let’s get it done


Homeland 3 flyttet nesten hele episoden til Teheran, Irans myldrende hovedstad. Og der gikk det jommen meg for seg, gitt.

Jeg synes da vitterlig jeg så Carrie Mathison rusle inn på The Thief i Oslo i dag, og så dukker hun plutselig opp undercover midt i millionbyen Teheran! Førr ei dame. Homeland 3 nærmer seg slutten, ukens episode hadde følgende å by på:

— Handlingen var omtrent slik: Brody og Javadi jobber på hver sin kant for å få drept Akbari, etterretningssjefen i Iran. Carrie er på plass i Teheran for å overvåke situasjonen og opprette kontakt med Mossad-agenter og onkelen til Fari, hun persiske på CIA. Akbari viker først unna Brody, og styrer ham mot enken til Abu Nazir, før Brody blir folkehelt og CIA finner ut de må drepe ham før han tyster på Javadi. Akkurat da Mossad-agentene skal drepe Brody, blir han tipset av Carrie, og ender via Abu Nazir-enken opp på kontoret til Akbari, som ber vaktene sine om å gå ut av rommet. BIG MISTAKE. Brody klesser ned Akbari med et askebeger, kveler ham og ringer Carrie og ber om hjelp. Rulletekst.

— Vi har tidligere kritisert Homeland for å være lemfeldig i sin omgang med byer utenfor USA, altså Midt-Østen. Så også her. Teheran fremstilles ganske likt som Beirut, og med unntak av noen bilder som skal minne om fjellene rundt byen, kunne dette vært en hvilken som helst sedat by i Midt-Østen. Teheran er ikke sedat, for å si det sånn. Trafikken er kaotisk, hotellene er mer datert enn hva Homeland viser (var forresten hotellrommet mistenkelig likt det Ben Affleck hadde i Argo? En homage?) osv osv. Men vi skal se gjennom fingrene denne gangen, det hadde tross alt ikke så mye å si for handlingen som den underlige fremstillingen av Beirut.

— Spenningsmessig var dette en mesterlig regissert episode. Det ene klimakset avløser det andre, og til og med de mest usannsynlige overgangene glattes over at hjertebankende spenningskurve. Homeland 3 er kanskje ikke en sober spionserie, men herre min hatt så fengende den er når den treffer. Man vet at Brody skal finne på noe krøll på slutten men for hvem henger i luften. Da han knakker til Akbari med askebegeret er det ikke direkte overraskende, men man skvetter som bare det. Perfekt timing.

— Hadde jeg vært CIA-sjef, hadde jeg dog tatt ut Carrie med en drone eller noe. Makan til obsternasig regelbryter av et menneske har jeg ikke sett siden Lee Sharpe spilte på Manchester United. Briljant ving, ja, men også så egenrådig at han måtte gå til Leeds, og etter hvert endte karrieren sin med baken plantet på en innbytterbenk på Island. Slik burde det gått med Carrie også, det må da finnes en NATO-base på Island hun kunne stått vaktpost for?

— Hva var det som skjedde med at senator Lockhart plutselig ble så jovial da Saul satt på møterommet og så Brody på TV? De virker plutselig som kompiser, er det noe jeg har misset her? Regnet med at Lockhart skulle hudflette Saul etter skandalen i Tehran. Men kult at dynamikken dem mellom endret seg, slikt er overraskende og fint.

— Hvorfor snakker folk på telefonen som om ingen hører på dem, har de ikke lest The Guardian og Dagbladet? Alt snappes opp nå om dagen. Og hvorfor velger Carrie å stå ute på balkongen og prate høylytt, når hun ikke kan se om det er folk på nabobalkongen. Venstrehåndsarbeid, vil jeg påstå.

— Men Quinn, da! Hadde han til sammen 30 sekunder screen time her? Lurer på hva galt han har gjort som skrives forsiktig ut av serien?

— Ganske stort paradigmeskifte da Saul for første gang på 35 episoder plutselig sitter og ser tomt ut i luften, med et uttrykk som lyser WTF og nederlag og villrede samtidig. Betyr dette at Lockhart nå komemr inn som en slags semi-goodguy og redder dagen mens Saul bare trekker seg tilbake til sin tedrikkende kone og blomsterhagen? Eller reiser Saul seg som en fønix fra asken og redder CIAs ære?

— Men nå: hva i huleste skjer i siste episode? Jeg tipper vi får en showdown i Teheran, inkludert biljakt, gisselforhandlinger, Argo-aktig rømming, eller kanskje til og med en Ikke uten min datter-sekvens hvor Brody og Carrie sammen går over grensen til Tyrkia og ser det amerikanske flagget vaie i sakte film, mens Carrie holder seg rundt den gravide magen og klemmer hardt på Brody. Spennende blir det uansett. Husk at i de to forrige sesongavslutningene har vi fått store game changers og sjokkerende hendelser, jeg ser ingen grunn til at Homeland 3 skal fisle ut uten to kjappe slag over ansiktet på seerne.

Les mer: oppsummering av episode 1
Les mer: oppsummering av episode 2
Les mer: oppsummering av episode 3
Les mer: oppsummering av episode 4
Les mer: oppsummering av episode 5
Les mer: oppsummering av episode 6
Les mer: oppsummering av episode 7
Les mer: oppsummering av episode 8
Les mer: oppsummering av episode 9
Les mer: oppsummering av episode 10