Homeland s03e12: vi oppsummerer sesongen

homeland-s03e12Vi oppsummerer siste episode av Homeland 3, vurderer hele sesongen, og titter fremover. MEGASPOILERS.

…og DER var sesong 3 av Homeland ferdig. 12 episoder berg-og-dalbane av følelser, tenåringsdrama, internasjonal kontraspionasje og action. Vi går rett på sak, og oppsummerer episoden og sesongen:

— Handlingen var omtrent som følger: Brody og Carrie rømte fra Teheran etter Brody drepte den iranske generalen, kom seg til et safehouse, og Saul lovet å få dem ut da han fikk bekreftet at historien stemte. Men senator Lockhart gikk bak ryggen på Saul, og fikk ofret Brody til Javadi og hans revolusjonsgarde (?), slik at Javadi kunne fortsette å være USAs dobbelagent i Iran. Brody ble hengt, og fire måneder senere ble Carrie utnevnt til stasjonssjef i Istanbul, altså CIAs Midt-Østen-kontor. Saul jobber i privat sektor etter han fikk sparken. Carrie sier til familien at hun vil adoptere bort barnet sitt når hun drar til Istanbul. Avslutningsvis tegner hun en ekstra stjerne på CIA-veggen, det skal symbolisere Brodys innsats og offer for firmaet.

— Enormt god oppbygging og dramaturgi på episoden. Den todelte varianten med omlag en halvtimes intensitet og dramatiske hendelser fungerte maksimalt. Først Brodys rømming fra drapsåstedet, møtet med Carrie i parken, så den intense gjenforeningen i safehouset, sviket da Javadi kommer og så henrettelsen, alt sammen kom dansende ut av skjermen som en thrillersymfoni med agentballett. Jeg trodde lenge det skulle skje noe veldig dramatisk på seremonien eller det hastemøtet Carrie ble kalt inn på, men oppsummeringen med Saul i Hellas (eller var det Tyrkia?), Carrie tilbake på jobb, Lockhart i god gang som ny direktør, Quinn som kom såvidt innom osv, alt sammen ble en lang, nødvendig hvileøkt etter første halvdel.

— Jeg tror dog vi kan lese noen frempek ut av slutten. Carries forhold til Lockhart kommer til å utvikle seg til en anspent, men på en underlig måte tillitsfylt forhold. De balanserer mot hverandre. Quinn blir en av de karene som Carrie snakket om at hun ville håndplukke. Saul sin exit fra CIA minner meg om Jason Bourne som svømmer ut i det sorte Manhattan-vannet i slutten av tredje film, ergo skrevet ut på sidelinjen inn til videre? Eller kanskje han dukker opp som en DG-karakter, han mentoren til Carl Hamilton i jan Guillous spionbøker?

— Det var litt rart da det begynte å gå opp for meg at Brody skulle henges, og skrives ut av serien. Det var nesten så jeg fikk dårlig samvittighet for at jeg har irritert meg over rollen hans her og der i sesongen. Men måten det ble gjort på var sober og akkurat følelsmessig sterk nok. De sekundene med stillhet på telefonen da han er i buret og Carrie er på andre linjen, er de vakreste og mest megetsigende sekundene i hele serien. Matcher den gangen da Carrie sminker seg og venter på Brody med vin, men bare blir skuffet. Derfor synes jeg det ble bittelitt over-the-top at Carrie klatrer på gjerdet og roper etter ham da han dingler i repet. For å si det slik: den henrettelsen landet garantert på YouTube noen minutter/timer etter Brody rtakk sitt siste pust, ser litt rart ut for CIA/Carrie at hun crowdsurfer med tårer i øynene mens hele internett ser på.

— Uansett, sesongen oppsummert: Sterk åpning, litt for mange episoder som virret og var retningsløse, altfor mye drama med datteren Dana midtveis (hun er ute nå, forståelig siden faren også er ferdig), men de siste tre-fire-fem episodene har vært et langt, tett, elegant komponert drama. Med avslutningen på seosngen kan man også si at det lukkes et kapittel, eller rettere sagt: en Homeland-æra er over. Nå er det på tide og restarte franchisen med Carrie i Istanbul og nye friske spionutfordringer.

— Det er sikkert mye man kan utsette på Homeland, men sesongen sett under ett har levert et solid drama med både spion og kjærleik i sentrum. Av og til har det bikket litt over i for mye cryface og nedoverleppe, men den fine opprullingen og den solide avslutningen rettferdiggjør det. Vi snakker ikke shakespearsk historieark av typen Breaking Bad eller The Sopranos leverer, men vi har definitivt å gjøre med et monster av en spenningsserie.

Hva synes dere? Kommentarfeltet er åpent! Dette er mine første, umiddelbare tanker om episoden og sesongen. Kommer sikkert mer etter hvert, jeg fyller på i kommentarfeltet.

Les mer: oppsummering av episode 1
Les mer: oppsummering av episode 2
Les mer: oppsummering av episode 3
Les mer: oppsummering av episode 4
Les mer: oppsummering av episode 5
Les mer: oppsummering av episode 6
Les mer: oppsummering av episode 7
Les mer: oppsummering av episode 8
Les mer: oppsummering av episode 9
Les mer: oppsummering av episode 10
Les mer: oppsummering av episode 11