Homeland S04E09: Hva er sluttspillet?

Komplett kaos og sitrende spenning i Homeland. Episode 9 tok pusten fra oss.

Etter ni episoder på rappen tar Homeland nå en pause for Thanksgiving-helg, og drøyere cliffhanger enn dette kunne vi vel ikke forlange. Makan. Vi ser nærmere på ukens episode:

Les også: Episode 8 – Kamelkebab og super spenning

— Carrie intervjuer Dennis Boyd, som er anholdt for å ha overlevert statshemmeligheter til ISI-agent/terrorist Tasneem. Dennis nekter plent, til og med når ambassadøren/konen presser ham. Saul blir gjort klar for overlevering i bytte mot et knippe fengslede terrorister, og Haqqani og gjengen setter en ung gutt sammen med ham for en siste overnatting. Da de kommer til flyplassen for utvekslingen skal skje, sender Haqqani-gjengen også med gutten med et selvmordsbelte rundt magen for å ekstra forsikring. Saul prøver å nekte overlevering, men Carrie overtaler ham til å komme til dem. På vei tilbake fra  flyplassen blir bilen foran Carrie og Saul sprengt i fillebiter, og CIA-sjef Lockhart sender ut marinegarden for å rydde opp i infernokaoset. Samtidig forteller Dennis til ambassadøren Martha at den siste infoen han ga Tasneem var info om hvordan Carrie kom seg usett ut av ambassaden. Episodens siste klipp viser Haqqani og gjengen som entrer den hemmelige tunnelen inn til ambassaden.

— Nok en gang leverer Homeland thriller-spenning fra øverste hylle. Sekvensen på flyplassen – fra den hemmelige telefonsamtalen mellom Aasar Khan og Carrie, via selvmordsbombergutten og Saul som nekter å gå ut av bilen, til de neglebitende sekundene før Saul bestemmer seg – er så mesterlig regissert, klippet og spilt at vi må tilbake til avslutningen på Argo for å finne tilsvarende holde-pusten perfeksjon. I motsetning til andre spenningsserier, hvor man som oftest vet innerst inne hva som skjer, var det umulig å si hva som skulle skje. Kom Saul til å overgi seg? Var han villig til å ofre den unge gutten? Hva var den dårlige følelsen Carrie hadde rett før utvekslingen, kunne Haqqani og de andre ha enda flere onde ess i ermet? Jeg trodde Saul skulle ta livet av seg i forrige episode, og jeg trodde det nå, men den gang nei. Jeg trodde også at ISI skulle drepe   de utleverte fangene helt på tampen der, da de sto inne i hangaren, så intenst var det hele.

— Haqqanis triks med hele gisselsituasjonen som avledningsmanøver for storming av ambassaden er også gnistrende konstruert. Det er riktignok litt rart at man bare trenger en knipetang for å raide den amerikanske ambassaden i Pakistan, men TV-messig og terroraksjonshistorisk er det innertier. Snakk om å snu bordet.

— Som forventet og ønsket, fikk den pompøse nevemagneten Dennis en nøkkelrolle, og scenene mellom ham og Carrie (sterkt når hun klikker og kjører Guantanamo-trusler på ham!) og ham og Martha er gull på rull. Når han til slutt bryter og innser at han må legge kortene på bordet, innser man på noen sekunder hvor fucked CIA og ambassaden er.

— Hva får vi i neste episode, blir det en langvarig okkupasjon i samme gate som beleiringen av den amerikanske ambassaden i Iran i 1980? Eller skal Haqqani bare inn og sprenge og drepe før han stikker kjapt videre? Episoden heter 13 Hours in Islamabad, så jeg tipper det blir en hektisk halvdags affære. Eller, vent! Er dette en ny avledningsmanøver for et enda større sluttspill? Shit!

— I løpet av denne fjerde sesongen har jeg vært vilt begeistret og dypt bekymret for Homeland, men når de leverer kompakte, fremoverlente spenningsscener som i de siste episodene, er dette høyoktan-TV på sitt aller beste. Noen gode konsulenter på Pakistan kunne kanskje fått taletid i et manusmøte, virkeligheten tar av og til langhelg for å slippe til fremdrift, men som pulserende, kompromissløs thriller er Homeland i skinnende toppform nå. Hva synes du? Kjør på i kommentarfeltet.