Homeland S05E02: Dårlig hacking og kald drapsmaskin

Etter en god sesongstart på Homeland, ruller spiontoget videre inn i terrornatten. Vi oppsummerer episode 2:

Les også: Homeland S05E01 oppsummert

— Først: hva skjedde? Episoden starter med at Carrie er i Libanon som sikkerhetssjef for Düring-stiftelsen. Etter litt frem og tilbake og diverse bestikkelser, får hun en slags sikkerhetsgaranti i flyktningeleiren fra Hizbollah. Det går selvsagt hakkende galt, og en attentatmann prøver å komme frem til Otto Düring for å sprenge ham i luften. Quinn fortsetter oppdragene med å drepe terrorister i Tyskland, nå oppsøker han og dreper en ung dame som rekrutterer enda yngre jenter til selvmordsaksjoner. Saul og CIA stresser med å fremstå litt medgjørlige for tyske myndigheter, Den amerikanske ambassadøren i Berlin, Alison Carr, skal få sparken for å vise tyskerne at USA mener alvor, men hun prøver å overtale Dar Adal til å omplassere Saul i stedet. Laura Sutton, journalisten som jobber for Düring-stiftelsen, er på TV og ber hackerne om å sende henne mer informasjon. Hackerne krangler seg mellom, en av dem vil ha gryn og den andre vil ha fritt internett. Til slutt kommer en kar på hotellrommet til Carrie i Beirut og sier at terroristene var ute etter henne, ikke sjefen Otto Düring.

— Først: jeg overså de hackerne i oppsummeringen av første episode. Siden jeg ikke er veldig hackete av meg selv, tenkte jeg ikke veldig mye over hvor latterlig enkelt de fikk til å laste ned megahemmelige CIA-dokumenter. Det er litt typisk Homeland å gjøre slike ting banalt enkelt, men det er jo slik serien er bygget opp. Komme kjapt til poenget, skru til plotet, og ta noen snarveier her og der. Kanskje du skulle tatt et kurs hos Mr. Robot, fått med litt dataspenning derfra? Det hadde løftet helheten om de gjorde slike sekvenser litt mer troverdige.

— Tobias Santelmann er med! Riktignok i en minirolle som FN-soldat i starten av episoden, men det er uansett artig å se en nordmann dukke opp i dette agentuniverset vi har fulgt i årevis. Santelmann gjør jobben i de få minuttene han er med.

— Carrie sklir sakte tilbake til det gamle agentlivet. Hun får en rar form for tenning når hun må bli igjen i Libanon, vi ser på henne at hun så gjerne ikke vil være der, samtidig som hun er CIA-agent tvers gjennom og får et rush av hele saken.

— Maktkampen mellom Saul og ambassadør Laura Sutton kan bli spennende, jeg liker når de kjører litt byråkratikamp i agentserier.

— Quinn startet bra i første episode, nå har han tippet helt over og blitt en kalkulerende, iskald drapsmaskin. Det gjør meg enormt nysgjerrig på hva som egentlig skjedde med ham i Syria de to årene som har gått mellom sesong 4 og 5? Scenen da han går inn på postboksrommet og henter nye ordrer er deprimerende og medrivende, Quinn virker ferdig som menneske. Han er bare soldat nå, og det gjør at jeg håper han får mye plass fremover.

— Og det kan vi vel trygt si at han får, når neste oppdrag er M-A-T-H-I-S-O-N. Det kan ikke være snakk om andre enn Carrie Mathison? Eller, man vet jo aldri med Homeland; i forrige sesong dukket jo Brody opp i en hallusinasjon. Hmmm. Betyr dette at resten av sesongen skal handle om nettopp det: at Quinn uten kvaler og med et hjerte av is skal jakte ned og drepe Carrie? Jeg får virkelig ikke det til å gå opp i Homeland-kabalen. Tipper det er en ren falsk cliffhanger, at vi får en forklaring i episode 3. Hva tror dere?

— Laura Sutton er ganske usympatisk, men det er jo ofte disse hissigste gravende journalistene. Hvert fall han Greenwald, da. Det betyr ingenting, de måles jo etter jobben de gjør og ikke hvor godt likt de er i selskapslivet. Foreløpig har hun ristet CIA-buret rimelig godt, me jeg sitter med en følelse av at hun skal bli drept snart.

— Det var en ganske spennende episode, uten at det tok fullstendig av. Homeland virker å kjøre litt mer renskåren spionasjestil i år, foreløpig har vi verken sett kleine kjærlighetsscener eller for mye Carrie-hysteri, og måten de forskjellige karakterene styrer på i sine egne mikrounivers fungerer veldig bra. Skal de snart møtes? Blir det showdown i Berlin? Vi følger med.