Homeland S05E08: Alle snakker om Allison

Endelig fikk vi svar på hva som driver Allison. Vi oppsummerer episode 8 av Homeland 5.

I forrige oppsummering spekulerte vi i hva som driver Allison. Er hun vaskekte dobbelspion, har hun et spill vi ikke skjønner? Hvorfor løper hun med russerne.  Som man roper i skogen får man en hel episode som svar. La oss gå rett på sak:

Homeland S05E01 – sterk start, snart skuffelse?
Homeland S05E02 – hacking og drapsmaskin
Homeland S05E03 – superkrefter og synder
Homeland S05E04 – spionbonanza og stormaktsspill
Homeland S05E05 – blodforgiftning i Berlin
Homeland S05E06 – banal brutalitet
Homeland S05E07 – avhoppere og overløpere
Homeland S05E08 – alle elsker Allison 

— Hva skjedde? Carrie overtaler Allison til å gå gjennom alle sakspapirene aka CIA-filene, men paranoid som hun med god grunn er, får Carrie henne til å kjøre ut av Berlin. Da de skal møtes på en utekafé er en leiemorder klar til å skyte Carrie, men Allison gir aldri signalet. Saul er midt i en delikat situasjon mellom Israel og USA, og når det viser seg at CIA og Mossad har blitt enig om overlevering, hjelper Mossad-hauk Etai Saul å flykte. Quinn er med sine nye jihadistvenner til Syria via Balkan, men blir slått bevisstløs og tauet bak i varebilen. I et i ubevoktet øyeblikk ser han at de har kjemiske våpen, og de skal tilbake til Berlin. Tilbakeblikk til da Carrie kom til Bagdad for første gang viser hvordan Allison ble lokket inn i en moneytrap av sin irakiske kontakt Ahmed Nazari, og når hun er dypt nedi hullet smeller russerne igjen lokket og får henne til å bli spion for dem. Nåtidens Carrie tenker tilbake på en bar i ferieparadiset St. Lucia Allison snakket om, og kobler det til et bilde av Nazari på den samme baren. Nazari ble liksom drept i et bombeangrep i Bagdad, men plutselig skjønner Carrie at Allison har løpt dobbelt hele veien.

— Shit! Nå faller brikkene på plass. Jeg er ikke noen stor fan av tilbakeblikk, men etter å ha fulgt Carrie i nåtid gjennom snart fem hele sesonger, var det overraskende interessant å se henne ung og ivrig i Bagdad tidligere i karrieren. Denne Bagdad-turen (tror jeg) var også et nøkkelelement i sesong 1, da dreide plottet seg mye rundt at en fange i et Bagdad-fengsel sa til henne at en amerikaner var snudd av Taliban. Altså Brody.

— Det var også bra å få mer kjøtt på motivasjonsbeinet til Allison. Vi skjønte i tidligere episoder at hun hadde doblet over til russerne, men det ble aldri gitt noen skikkelig forklaring på spionasjen. Det er ikke slik at man alltid skal vite alt, men i tilfellet Allison trodde jeg aldri helt på overløpingen hennes, nå gjør jeg det. Moneytrap-en med Nazari var fiffig skrevet og godt regissert.

— Hele historien med Quinn på jihadist-interrail virker fremdeles ganske søkt, men fremstår en tanke mer troverdig når det ser ut som terroristene har spilt på lag med ham for å klubbe ham ned. Hvorfor ellers skulle de latt en amerikaner som sier han er leiesoldat få være med på moroa? Men burde ikke da Quinn skjønt at det var ugler i mosen da de lot seg styre av ham? Hva skal de gjøre, er planen å jevne Berlin med jorden?

— Saul er i trøbbel, for å si det mildt. Han må vel bli stilt for riksrett etter denne Mossad-flørten, uansett hva som skjer videre? Kanskje dét er sesong 6?

— Jeg liker når Carrie er tilbake i skikkelig spionmodus. Analyserer, tenker, setter sammen puslespill i hodet, FINNER UT AV TING. Mer av det, takk. Denne episoden var et fint svar på den fjasete episoden der hun droppet medisinene for å gå i kaosmodus, episoden da hun bare hallusinerte frem sammenhengen.

— Det er bare fire episoder igjen nå, og hva er egentlig sluttspillet det jobbes mot? Er Nazari tilbake i Berlin? Det hadde vært rart, men jeg regner med han spiller en viktig rolle uansett. Det glir garantert en showdown med Allison også, men først må Carrie få overbevist Saul om at elskerinnen hans er selve sjefsmuldvarpen i CIA. Det kan bli en stor scene.