Homeland S05E09 – TV-terrorister og togjakt

Perfekt rytme, sitrende spenning og spiondrama fra øverste hylle. Homeland er i form.

Da er tre fjerdedeler av Homeland-sesongen unnagjort, og nå må det virkelig analyseres. Vi går – som vanlig – rett på sak under lenkene til forrige runder:

Homeland S05E01 – sterk start, snart skuffelse?
Homeland S05E02 – hacking og drapsmaskin
Homeland S05E03 – superkrefter og synder
Homeland S05E04 – spionbonanza og stormaktsspill
Homeland S05E05 – blodforgiftning i Berlin
Homeland S05E06 – banal brutalitet
Homeland S05E07 – avhoppere og overløpere

— Hva skjer? Claire kommer i kontakt med Saul, som er på et safehouse via sine venneri Mossad. Hun overbeviser han om at Allison kan være dobbelagent for russerne. Sammen går de til den tyske etterretningen, som blir med på en hemmelig operasjon mot Allison. Saul drar hjem til Allison, forteller at han skal hoppe av til Israel og vil si et siste farvel. Han overnatter, og i løpet av natten planter han en bug i telefonen og vesken hennes. Samtidig er Quinn plassert i et terrorreir et sted i Berlin, hvor det planlegges et syringassangrep. Quinn får en av syrerne til å se en video av hva som skjer med folk som blir utsatt for syringass, og fyren blir ordentlig lei seg. Operasjonen mot Allison settes i gang, og Astrid (hun tyske etterretningsdamen som også har hatt et forhold til Quinn) gir Allison info om at en russisk etterretningstopp skal hoppe av til Tyskland og avsløre en muldvarp i CIA. Først er Allison kald som en fjellbekk, men når Astrid forteller at avhoppingen er fremskyndet, får Allison panikk og setter i gang sin egen flukt. Hun blir overvåket, og bliruvitende fulgt hele veien til et russisk safe house. Der venter Ivan Krupin, og Saul gir ordren om at de skal rykke inn og arrestere Allison og Krupin. Quinn blir dratt inn i et slags primitivt TV-studio, hvor terroristene skal gasse ham i hjel mens de filmer. Når han prøver å slå seg løs, gir den lett angrende terroristen ham en sprøyte og sier “you might live”. Allison er i forhør med Dar Adal, og er fly forbannet. HUn sier hun har brukt Krupin som kilde, og at tolv års arbeid er ødelagt. Dar Adal nøler litt, og i et annet rom sitter Carrie og Saul og ser dystert på forhørene. Quinn blir gasset, og blunker ivrig med øynene før han fråder og faller sammen.

— Dette var Homeland på sitt beste som spionthriller, eller hva? Velskrevet, lekkert regissert og med spennende fremdrift i hver eneste scene.

— Jeg digget hvordan Allison holdt seg helt rolig etter det første møtet. Hun bestilte italiensk mat fra elskeren sin og fikk en runde på kjøkkenbenken på kjøpet, alt mens tysk etterretning og Carrie og Saul satt naglet til TV-skjermene. Hvor var signalene? Carrie ble urolig, og Saul ble mildt sagt stresset av at han var ført bak lyset. Bra trekk av Allison i spionspillet, selv om selvsagt ikke visste at hun ble overvåket.

— Den rolige førstereaksjonen ble en perfekt oppladning til møtet med Astrid, der Allison setter i gang flukten. Derfra og ut var Homeland i perfekt rytme. Allison tror hun leker katt og mus med etterfølgere hun ikke ser, og i kontrollrommet holder Carrie og Saul og tyskerne pusten som om de var ivrige TV-seere.

— Jeg elsker av-og-på-toget scener, klassisk avledningsmanøvre og gammaldags spionspill. Det er godt mulig det ikke foregår slik i det virkelige spionliv, men det er noe nostalgisk, kaldekrigen-film over det hele. Mest av alt sender det dog selvsagt tankene til Bourne-på-Waterloo Station aka verdens beste togstasjonscene.

— Carrie var gnistrende god gjennom hele episoden. Kontrollert og målbevisst, men også enormt følelsesladet der hun treffer Saul i starten. Det var kult grep at serieskaperne lot episoden kretse rundt Allisons flukt, og plasserte Carrie trygt i kontrollrommet mens det hele utfoldet seg.

— Jeg har vært skeptisk til Quinn-historien de siste ukene. Nå fikk de maks dramatikk ut av hans del av plottet, selv om terroristene fikk litt tegneserieaktig James Bond-skurkvibb over seg. Jeg tar for gitt at blunkingen hans var morse, slik det var med Brody i første episode. Da er det i tilfelle også en kul referanse til Hatufim, den israelske originalen Homeland er basert på.

— Sterk avslutning med Allison som i løpet av noen minutter har avtalt et heftig nytt spill med Krupin, det som virket som et homerun for Team Carrie & Saul kan fort vende seg hardt mot dem. Hun virker overbevisende i forhøret med Dar Adal, og siden Carrie og Saul holdt Dar Adal utenfor kan han fort bite på Allisons agn. Så spørs det hvor lenge historien hennes holder vann, men spionhodet hennes kan fort spinne Dar Adal over på hennes side.

—Nå har vi tre episoder igjen, og hva kan vi forvente der? Noen minutter før ukens episode var ferdig, så jeg for meg at Allison ble sendt rett hjem i kjetting og munnbind på et CIA-fly, men nå tror jeg Allison vs Carrie og Saul vil dominere hvert fall neste episode. Jeg regner med at Carries nye hackervenn finner noe på Allison, eller kanskje Saul finner en brist i forklaringene hennes? Jobben er definitivt ikke over for noen involverte.

— Hva med Quinn, da? Terroristene sender sikkert ut et videoopptak med han som blir frest i hjel av gassen, men i virkeligheten våkner han opp etter de har dumpet ham på fyllingen?