Homeland S05E12: Kuleregn og avhoppere

Skal Carrie redde verden? Lever Quinn? Hvor er Allison? Homeland-finalen har mange spørsmål å svare på.

Da var det slutt, igjen. Homeland har rundet 12 episoder, og vi oppsummerer som vanlig. Sjekk vår gjennom gang under traileren og lenkene til de 11 første.

Homeland S05E01 – sterk start, snart skuffelse?
Homeland S05E02 – hacking og drapsmaskin
Homeland S05E03 – superkrefter og synder
Homeland S05E04 – spionbonanza og stormaktsspill
Homeland S05E05 – blodforgiftning i Berlin
Homeland S05E06 – banal brutalitet
Homeland S05E07 – avhoppere og overløpere
Homeland S05E08 – alle snakker om Allison
Homeland S05E09 – terrorister og togjakt
Homeland S05E10 – Hvor går veien nå?
Homeland S05E11 – på riktig side av 24-klisjeene

— Hva skjer? Carrie avverger gassangrepet på Haubtbahnhof, etter at Qasim ofrer seg. Ivan Krupin innser til slutt at han ikke har noe annet valg enn å hoppe over, og forteller Saul om rømningsruten til Allison. Allison er på sin side stuck i et russisk bordell/mafiareir/etterretnings-safehouse, før hun blir lagt i bakrommet på en bil for å bli fraktet til Russland. Numan blir arrestert etter at Astid og tysk etterretning stormer kontorene til Düring-stiftelsen, og da har journalist Laura Sutton mistet esset i ermet med de hemmelige filene. Når BND så truer med å utvise Numan, resignerer Laura. Hun stiller på TV og unnskylder alt, mens Astrid står bak kamera og ser på. Carrie blir først forlatt av advokattypen, får tilbud fra Saul om å lage sitt eget hemmelige team, før Otto Düring kommer med et tilbud om å bli partneren hans. Bilen med Allison i blir vinket ut på en omvei av noen falske veivesenfolk, og i et skogholt blir sjåførene skutt i fillebiter. Saul og soldater kommer ut av skogen, åpner bagasjerommet og konstanterer at Allison også er skutt og drept av kuleregnet. Carrie leser brevet fra Quinn ved sykesengen hans. Hun har fått beskjed om at han sannsynligvis aldri kan våkne opp igjen, og om han gjør det blir det med hjerneskader. Hun tar av pulsmåleren, putter den på fingeren sin, lukker gardinene…episoden og sesongen er ferdig.

— Akkurat som avslutningen på sesong 3, fikk vi en tidlig thrillertopp, før siste del av episoden fanget opp tråder og gikk i et saktere tempo. Jeg forventet egentlig ikke så mye mer action etter Carrie var ferdig i tunnelen, så den voldelige avslutningen på Allisons karriere som avhopper kom litt brått på.

— Avslutningen med Quinn var både cheesy, vakker og trist. Cheesy med lyset som kom inn vinduet, men vakker i den forstand at Carrie og Quinn aldri har vært nærmere enn de er på et sykehus med han i koma og hun ved sykesengen ved siden av. Trist fordi vi vet at det er slutt, Quinn kan aldri bli den mystiske, effektive, harde, men følsomme agenten han har vært gjennom fire sesonger nå.
Det virker åpenbart at Carrie dreper han, og måten det gjøres på er både melankolsk, vond og med nok exit-strategi til at de kan vekke ham til live i sesong 6. Det er rart om de gjør det, men siden Quinn lenge har vært manges favorittkarakter i Homeland, utelukker jeg ikke at han får en ny sjanse fra manusrommet.

— Allisons skjebne var også litt overraskende. Jeg hadde trodd på en ansikt-til-ansikt konfrontasjon med Saul, men den litt overraskende og brutale måten det skjedde på kler serien. Det understreker Saul som hauk, en pragmatisk inni en rustning av personlig agendaer. Klatrer Saul enda høyere i systemet i neste sesong? Fyren trenger å bli personlig rådgiver for forsvarsministeren, kanskje han kan kanalisere sinnet og kunnskapen til noe positivt der.

— Laura-karakteren har irritert meg fra begynnelse til slutt, og også i siste episode blir det krøll med hennes del av historien. Jeg kjøper at etterretningen presser henne til å trekke beskyldningene, men i en serie hvor man av og til svelger kameler, blir det til og med for tullete at Laura unnskylder seg på TV mens en BND-agent står bak/ved siden av kamera og stirrer intenst på henne.

— Det er egentlig bare to ting som gjenstår: hva synes vi om sesongen, og hva skjer med Homeland i 2016?

— Tidvis har sesong 5 vært en gnistrende god spionthriller. Plottet med Allison som muldvarp for russerne har fungert strålende, og alle episodene med det i front har vært knallgode. Spillet mellom Mossad, CIA og de andre er skrevet passe intrikat, og det har gitt rom for god karakterutvikling hos Saul, Quinn og Carrie. Det har også fungert bra med Berlin som kulisse for Homeland, byens historie som spionby og moderne smeltedigel gjør den troverdig som bakgrunn. På den negative siden har Laura-karakteren vært plagsomt endimensjonal og sideplottene har vist svakheter. Samtidig er det haugevis med detaljer man kan ta Homeland på, men det er kjedelig å begynne på når det er finaleaften. Oppsummert: det har vært en god, spennende sesong av Homeland.

— Hva skjer i sesong 6, mon tro? Jeg tror Carrie tar Saul sitt tilbud, og – på et eller annet vis – starter en egen, liten filial av CIA. Kanskje hun er på Filippinene og jakter IS-sympatisører i jungelen? Kanskje hun er i Mexico og kjemper mot narkomafiaen, Narcos-style? Eller er hun fortsatt i Europa, undercover som partner med sleske-Düring? Hva tror dere lesere/seere? Kjør på i kommentarfeltet!