HØSTTIPS: Ut og kjøpe bøker?

Spionasje på Balkan, spektakulære ran, en dansk dobbelagent,  vakkert fra Maine. Her er 11 bøker som kan gjøre høsten din litt bedre.

Når kveldene blir mørkere
og kommunen hoster opp penger til strøm i lyktestolpene, da ser vi løvet danse som  usikre dobbeltagenter i vinden, mens bokhandlerne smiler forventningsfullt frem mot et heseblesende julesalg.

Høsten tilhører nemlig ikke bare rødvinsdrikkende visesangere. Lesestolen har også sitt eierskap til denne rufsete årstiden, hvor det er så ekstra fint å være glad i iskalde thrillerhistorier, bloddryppende krim og dramatisk true crime.

Her er 11 tips til hvordan få maksimalt ut av høstkosen:

1. A Spy Among Friends av Ben MacIntyre
— Historien om Sovjet-spionen Kim Philby er fortalt utallige ganger, men spioneksperten Ben MacIntyre briljerer når han bretter ut Philbys forhold til venner, kjente, familie og kjære.
Les mer her: Spionen som sviktet alle
For deg som liker: Anthony Beevors bøker om andre verdenskrig, John le Carré

2. Elizabeth Is Missing av Emma Healey
— Maud er snart 90 år, og leter febrilsk og frustrert etter venninnen Elizabeth, som hun mener er savnet. Vanskelig detektivprosjekt, siden Maud har Alzheimer, og ikke akkurat har god oversikt over egen etterforskning. Ikke ulikt en av bøkene til Nobel-vinner Patrick Mondian, innså jeg nylig. En rørende, annerledes og riktig så spennende krimroman.
Les mer her: En krimhelt med Alzheimer
For deg som liker: Agatha Christie

3. Olive Kitteridge av Elizabeth Strout
— Dette lille mesterverket er ikke en krim, men siden historien snart lanseres som en miniserie på HBO tar vi den med. Elizabeth Strout vant Pulitzer for denne vakre og bistre fortellingen om livet i en småby i Maine. Et drøyt dusin noveller fra den amerikanske nordøstkysten ser på livet til den sure lærerinnen Olive Kitteridge og hennes underlige familie, og resultatet er fengslende karakterer, humor, tårer og et vakkert bilde av amerikansk småbyliv. Frances McDormand spiller hovedrollen i serien, og selveste Bill Murray har en liten, men viktig rolle.
For deg som liker: Det gode liv i Alaska aka Northern Exposure

4. I Am Pilgrim av Terry Hayes
— Terry Hayes debuterte som 65-åring med en murstein av en spionroman, men før historien setter seg sveiper han innom krim, mystikk og retrothriller også. Utgitt på norsk med tittelen Jeg er pilegrim.
Les mer her: Storslagen debut fra Mad Max 2-skribent
For deg som liker: Dan Brown

5. Ghostman av Roger Hobbs
— Morten Tyldum var hanket inn til å regissere filmversjonen av Ghostman, men manuset var visstnok ikke helt der det skulle være. Romanen er derimot en pageturner fra den 24 år gamle debutanten Roger Hobbs. Spektakulære ran, kyniske agenter, bleke Atlantic City, avansert svindel og en iskald hovedkarakter.
Les mer: En av årets beste thrillere?
For deg som liker: Ocean’s Eleven

6. A Coffin For Dimitrios av Eric Ambler
— Fra arkivet. En spionklassiker fra 1939, hvor krimforfatteren Charles Latimer roter seg inn i et vill jakt på den beryktede skurken Dimitrios. Greske generaler, tyrkiske gangsters, ungarske gledespiker og danske mafiadudes, alle lurer rett rundt hjørnet i A Coffin For Dimitrios.
For deg som liker: Hitchcocks første filmer, for eksempel 39 Steps

7. The Killing Pool av Kevin Sampson
— 0-3 for Real Madrid? Jøss, stakkars Liverpool-spillere. Eller kanskje ikke, scouserne i denne gatekrimen har det jo mye verre. De tjener jo ikke millioner på å ikke gjøre jobben, slik Premier League-spillere gjør. The Killing Pool er nå kjøpt opp for filmatisering, det blir garantert mer spennende og fargerikt enn Liverpools Europa-ferie denne høsten.
Les mer: Scouser Noir – heroin, real estate og skitne penger
For deg som liker: The Wire og Robbie Fowlers utenomsportslige aktiviter

8. The Quiet American av Graham Greene
— Tilbake til arkivet. For en stund siden spurte P3-kollega Marius Asp etter krimbøker med høytsvevende litterære kvaliteter. Jeg kom ikke på så mange, men nevnte Tinker Tailor Soldier Spy av John le Carré og Graham Greenes The Quiet American. Sistnevnte nevnes ofte blant tidenes krim/spionbøker, og handler om forholdet mellom en krigskorrespondent, en CIA-agent og en vietnamesisk nattklubbpike begge er forelsket i. Drama, bomber, amerikansk kolonialisme og en dose 50-tallskjærlighet, alt med den første indokinesiske krigen i Vietnam som bakgrunn. Atmosfærisk, dvelende og vanedannende.
For deg som liker: The Thin Red Line

9. Agent Storm: My Life Inside Al-Qaeda And The CIA av Morten Storm, Paul Cruickshank og Tim Lister
— Aslak lurte på Agent Storm kan være tiårets spionhistorie, og etter å ha lest meg halvferdig er det lett å si seg enig i at dette er en ellevill historie. Danskens, altså, for en drøy gjeng. Ikke bare hadde de Blekingegadebandens terrorstøtte og bankran forkledd som aktivisme, nå har de også en rødhåret, tatovert, voldsdømt Bandidos-leder som ble jihadist og Awlaki-kompis før han tar jobb som muldvarp for CIA, MI6 og PET. Dersom vi skal tro alt Morten Storm sier i denne pageturneren av en dokuthriller, selvsagt.
Les mer: Dansk dobbelagent
For deg som liker: Dirty Wars og Armadillo

10. Galveston av Nic Pizzolatto
— Synes du én sesong av True Detective var litt i minste laget? Savner du forfyllede menn som lager små aluminiumsmenn av ølbokser? Da er Galveston boken for deg, skrevet av True Detective-manusforfatter Nic Pizzolatto.
Les mer: Tips til deg som savner True Detective
For deg som liker: …eh, True Detective, i tilfelle du leste litt fort?

11. The Devil All The Time av Donald Ray Pollock
— Må nevne Asp igjen, han tipset om godbiten The Devil All The Time etter sørstatsentusiasmen bergtok nasjonen med True Detective. Omtalen på Amazon sier det jeg hadde tenkt å skrive om denne hardbarkede amerikanske bygderomanen: “In the backwoods of Ohio, Willard Russell’s wife is succumbing to cancer, no matter how much he drinks, prays, or sacrifices animals at his “prayer log.” Meanwhile, his son Arvin is growing up, from a kid bullied at school into a man who knows when to take action. Around them swirl a nefarious cast of characters—a demented team of serial killers, a spider-eating preacher, and a corrupt local sheriff—all braided into a riveting narrative of the grittiest American grain.”
For deg som liker: Winter’s Bone