Dana Scully fra X-files som detektiv i Belfast? Jada!

Seriemorder med rare fetisjer. Hissige alfahanner i Belfasts gater. Inkompetent nordirsk politi. Selveste Dana Scully blir redningen i The Fall.

I fjor vår markerte den irske kringkasteren RTÉ One seg som en prima leverandør av krim. I mai hadde de premiere på The Fall, og serien ble fort en suksess også på BBC Two. Veien var ikke lang til Netflix, som har hatt serien tilgjengelig for det norske markedet i noen måneder. Verdt å sjekke ut? Hør her:

— Gillian Anderson er kjent for de fleste – i hvert fall de av oss som så mye på TV 2 på 90-tallet – som Dana Scully i X-Files, den legendariske konspirasjonsserien om FBIs eget team for overnaturlige hendelser. I The Fall spiller hun Stella Gibson, en etterforsker som kommer til Belfast for å hjelpe et ganske så tafatt politikorps med å løse groteske drap og overfall.

— Allerede i åpningsscenene får vi vite hvem morderen er, og i løpet av de fem episodene i The Fall får vi se Stella Gibsons stadig tettere jakt på gjerningsmannen, samtidig som vi ser at morderen Paul Spector blir stadig mer koko og intens. Klarer hun å stoppe ham før neste offer? Når oppdager familien hans at noe er hakkande galt? Hvordan klarer han å sjonglere jobben som sosialarbeider for sørgende samtidig som hjernen hans jobber overtid med å planlegge nye, groteske drap? Grepet med å avsløre morderen med en gang har gjort at noen melder seg av serien etter noen episoder, men jeg synes det fungerte som et overraskende grep.

— På overflaten er The Fall en klassisk seriemorderthriller skråstrek krim (referansene til Psycho og Silence Of The Lambs ligger tykt utenpå Paul Spector), men det er flere lag her. Det nordirske politiet er fremdeles kontroversielt i Belfast, faktisk er det bare nylig at alle politiske partier har anerkjent PSNI – Police Service og Northern Ireland. Dette fører til noen ubehagelige konfrontasjoner og situasjoner, samtidig som Stella Gibson åpenbart sliter med det lokale kompetansenivået. Korrupsjonen florerer, og kommer til overflaten når en av de lokale politiheltene viser seg å drive butikk i butikken. Prostituerte? Check. Kokainflom? Check? Shady forretningsforbindelser? Check.

— Stjernen i The Fall er utvilsomt Gillian Anderson, som er vakrere og mer nyansert enn noensinne. Rollen henne som tilsynelatende kald, ensom og likevel lykkelig er mangefasettert, og gir henne mye rom til å bruke blikk, fakter og stillhet til å skape Stella Gibson. Aldeles strålende innsats, både fra Anderson, manusforfattere og regissør.

The Fall er tilgjengelig på Netflix med alle fem episodene, og sesong 2 er allerede bestilt fra RTÉ. Skulle hatt premiere i mai i år, men det ser ut som det blir utsatt.