Hva forteller Rogue One-traileren oss?

En Star Wars-historie uten jedier? Hva!? OP-5s offisielle stjernekrig-ekspert går i dybden på traileren til Rogue One: A Star Wars Story.

Endelig har Lucasfilm sluppet den første smakebiten av Rogue One: A Star Wars Story. Den neste Star Wars-filmen er den første i rekken av flere selvstendige filmer, som ikke er del av det tradisjonelle episode-konseptet.

Les også: The Force Awakens – alt fansen kunne håpe på

Gjennom 1 minutt og 40 sekunder får vi et innblikk i de nye karakterene og hva vi kan vente oss av Rogue One: A Star Wars Story, synsingen kan du lese under traileren.

«We have a mission for you. A major weapons test is imminent. We need to know what it is and how to destroy it.»
Mon Mothma til Jyn Erso.

Dette setter tonen for traileren og egentlig hele filmen. Dette er opprøreren Jyn Ersos (Felicity Jones) historie og hennes kamp mot Imperiet og deres viktigste våpen. Dette er forhistorien til episode 4.

Oppdraget blir gitt av Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) – en karakter vi faktisk allerede er kjent med fra Return of the Jedi. Det forteller oss mye – det blir gjensyn med gamle karakterer. Det går 19 år mellom Episode 3 og Episode 4. Nå fylles litt av tomrommet.

Nye helter – nye spørsmål. Det er tydelig at Rogue One vil dreie seg rundt helt nye karakterer. I traileren ser vi vågale Jyn Erso, som virker rå og uredd. Nok en gang ledes en ny Star Wars-film an av en kvinne. Alt tyder på at dette er filmens hovedrolle og stjerne.

rogueone-cast

Jyn Erso er beintøff: «This is a rebellion, isn’t it? I rebel!», sier hun. Det er litt cheesy, men også kult. For øvrig fikk jeg en liten Hunger Games-følelse av Jyn Erso-karakteren etter nevnte sitat. Jeg håper inderlig ikke Katniss Everdeen er inspirasjonskilden bak Jyn Erso. Denne karakteren må regissør Gareth Edwards treffe perfekt med. Hun er filmens drivkraft. Her er jeg smånervøs.

Karakteren til Forest Whitaker ser til gjengjeld ekstremt lovende ut. Han beveger seg i slow motion, vi ser alvoret i blikket hans – i bakgrunnen går spørsmålene: «Hva vil du gjøre når de tar deg? Hva vil du gjøre når de knekker deg? Hvis du fortsetter å sloss – hvem kommer du til å bli?

Tatt av hvem? Blir det noe personlig mellom Jyn Erso og en av filmens onde karakterer – som så vil prøve å forføre henne til den mørke siden? I så fall er dette en velkjent Star Wars-tvist (Luke og Darth Vader, Rey og Kylo Ren). GÅSEHUD!

Mads Mikkelsens karakter, som mange gleder seg til å se, er ikke med i traileren. I hvert fall ikke som vi vet. Kanskje han gjemmer seg like bra som Daniel Craig gjorde i The Force Awakens? Uansett er det mange mystiske karakterer i Rogue One.

Det er særlig én spennende karakter, som ikke viser ansiktet. Hvem dette er – who knows, men i klassisk Star Wars-stil tilhører han nok den mørke siden. Se 1:09 ut i traileren.

Vi får mye ny informasjon, men følgende temaer tviler jeg på Rogue One toucher innom: Hvordan har Yoda det i eksil? På hvilken måte holder Old Ben Kenobi (Owi-Wan) «øye med» Luke Skywalker? Jeg har ofte underet meg over hvordan Darth Vader vokste inn i rollen som den kalde og følelsesløse lederen… Lite tyder på at disse historier vies særlig oppmerksomhet. Husk: Rogue One er ikke George Lucas’ historie. Dette er noe helt nytt, i en gammel fortelling.

Jeg nevner dette fordi mange Star Wars-fans nok har grublet på nettopp dette. Hadde det vært Lucas selv som stod for nye Star Wars, hadde vi kanskje blitt servert flere bakgrunnshistorier.

For øvrig blir jeg ikke overrasket dersom vi får se både Darth Vader og The Emperor (Palpatine) – det er tross Imperiets viktigste ledere. Det vil faktisk være merkelig å ikke inkludere keiseren og hans protesjé. Det samme kan man si om prinsesse Leia, som spiller en viktig rolle i opprørerens kamp mot dødsstjernen.

Star Wars uten jedier? Gitt at vi ikke får se noe til Obi-Wan Kenobi eller Yoda, vil dette bli den første Star Wars-filmen helt uten Jedi-riddere. (Så fremt ingen ukjente overlevde attentatet i slutten av episode 3 – order 66.) Dermed blir det trolig en Star Wars-film uten en eneste lightsaber-kamp. Darth Vader er eneste som bruker jedivåpenet, men han har ingen å duellere med.

Det blir definitivt mindre the force i Rogue One enn hva vi er vant med – og kanskje derfor ryktes det at denne filmen er bygd opp mer som en tradisjonell krigsfilm.

Star Wars uten the force, uten jedi-riddere og uten lightsabers. Det høres merkelig ut. Kanskje dét grunnen til at filmskaperne har inkludert en helt unik martial art-karakteren? Donnie Yen spiller en rolle man forventer å se i kung fu-film, ikke i en galakse langt, langt unna… Men dette blir dødsfett, og det kan være et trekk som gjør denne Star Wars-filmen enda mer interessant og unik fra de andre.

Star Wars-stemningen er der. Traileren starter med Star Wars vakreste og dystreste melodi. Det er litt episk, samtidig som det ikke er overdrevet pompøst. Uniformene, landskapet, våpnene, skipene – ja, alt er som det skal være. Det ser autentisk ut. Star Wars-magien er der.

Dette er blant de mørkeste tidene i galaksen. Kanskje blir det en dyster Star Wars-film? Vi får se om Disney har hatt for mye å si i den kreative prosessen.

Foruten en ørliten skepsis rundt hovedkarakteren Jyn Erso, er det ingen konkrete ting jeg ikke likte med traileren. Selvsagt frykter jeg at Disney spyr ut Star Wars-filmer bare for å fylle pengebingen. At dollar er viktigere enn kvalitet. Jeg grøsser ved tanken om at de nye filmene skal forstyrre bildet jeg har av magiske Star Wars. Så på en måte hadde det kanskje holdt med episode 7, 8 og 9 – men vi får bare leve med og nyte at det nå kommer Star Wars-filmer på rekke og rad.

Det er verdt å nevne at jeg likte The Force Awakens – så Disneys inntreden i Star Wars-universet har så langt vært positiv.
Rogue One har premiere 16. desember 2016.