Hvem er den beste Carl Hamilton på film?


Mikael Persbrandt har inntatt rollen som Carl Hamilton, og følger med det i en stolt svensk tradisjon. Men hvem var den beste Carl Hamilton før Persbrandt?

I helgen hadde Hamilton: I nasjonens interesse premiere på norske kinoer. Vi skrev en lang anmeldelse av filmen her på OP-5 (les den her, solide greier), og stort sett får Mikael Persbrandt godt skussmål fra kollega Aslak Nore for sin kalde tolkning av vår alles favorittorlogskaptein.

For å spille Carl Hamilton er viktig, det er en slags skandinavisk James Bond-prestisjerolle. Hvem har vært innom rollen, og hvem har fungert best?

Sjekk Hamilton på TV/film her

Stellan Skarsgård
Coq Rouge (1989), Forhøret (1989) Den demokratiske terroristen (1992)
— En noenlunde ung Stellan Skarsgård spilte Hamilton i to filmer og en tv-produksjon. Selv har jeg bare sett Coq Rouge og Den demokratiske terroristen. Skarsågrd er jo alltid på ballen som skuespiller, men i rollen som Hamilton blir han for…sosialdemokratisk. Hamilton skal selvsagt være rotet i det skandinaviske miljøet han er formet av, men samtidig er han larger-than-life, aristokratisk, kynisk og kontrollert voldelig. Det er ikke kvaliteter Skarsgård formidler.

Peter Haber
Fiendens fiende (1990), Kvällspressen (1990)
Fiendens fiende står fremdeles som den mest vellykkede filmatiseringen av Hamilton. TV-serien er selvsagt rimelig datert, men det er jo hele kald krig-tematikken i denne glimrende romanen. Og Haber spiller Hamilton med coolness, arroganse, litt anger og samvittighet, og den sterke indre drivkraften vi kjenner fra bøkene. Når noen prøver å fucke med Hamilton, viser han hvor unfuckablewith han egentlig er. Begjæret om hevn er en viktig nyanse på Hamiltons fargekart, og Haber – som vi senere ble kjent med som Beck – gjør det på en strålende måte.
PS: Jeg har ikke sett Habers lille innsats i Guillou/G.W. Persson-serien Kvällspressen. Gi gjerne tilbakemelding dersom du har sett serien, eller aller best: har den liggende på VHS et sted.

Stefan Sauk
Vendetta (1995), Tribunal (1995)
— Etter Peter Habers innsats i Fiendens fiende var jeg skeptisk til Stefan Sauk, noe som sikkert farget meg da jeg så Vendetta, både TV-serien og filmen. Jeg vet at mange holder han som den beste, men for meg ble han litt for endimensjonalt macho-svenske-med-skinnjakke-og-kjappe-replikker. Jeg savnet den bittelille sårheten som Haber viste, du vet den samvittigheten som han viser glimt av. Vi snakker tross alt om en karakter som slår i hjel sin polske kjæreste ved en feil (går det an, egentlig?), og må leve med det på et eller annet vis.
Men når det er sagt, så har Sauk actiongenet som gjør at han driver Vendetta bra fremover. Her er det jo mafia, biljakter, internasjonal pow-wow-action og blodhevn det handler om, og Sauk gjør til slutt jobben.

Peter Stormare
Hamilton (1998)
— Det var vanskelig å se Peter Stormare som Hamilton etter hans retarderte Hollywood-gjennombrudd i Fargo, men som actionhelt er Stormare enkelt og greit briljant. Jeg savner noe dybde og tredimensjonale karakterer, men når Harald Zwart sitter i registolen er vel det språket for nordkoreansk dialekt å regne. Godkjent fra Stormare i en litt retningsløs film.

Så rangeringen min blir da:
1. Peter Haber
2. Stefan Sauk
3. Peter Stormare
4. Stellan Skarsgård

En vaskekte krimjournalist synser om Hamilton

Fredrik Wikingsson fra Filip och Fredrik snakker om Persbrandt som Hamilton

Så hva synes du om Hamilton-tolkningene? Brutalt uenig, eller rørende enighet? Slipp deg løs i kommentarfeltet.