Hvem spiller de mest legendariske birollene på tv?

Puh! For et stort og vanskelig spørsmål. Vi forsøker oss likevel på et svar.

Hvem er de aller råeste og tragiske skjebnene som har vandret rundt på lerretet i moderne tv? Tross alt tror jeg serienes enorme popularitet handler om folkene vi blir kjent med. På sitt beste får de vanlige filmroller til å virke like overfladiske som totalsummen av instagramingen til alle landets rosabloggere.

Ok, vi skal ta et par forholdsregler. Siden vi er en krimblogg, er det bare folk fra spenningsserier som er med. Med andre ord ingen fra Downton Abbey eller Mad Men (hvem skulle det vært uansett?). Og vi kan ikke ha med hovedrollene. Dem får vi eventuelt ta en annen gang.

Men her er vårt forsøk på en topp 5-liste (takk for hjelp Asbjørn!)

5. Jon Kavanaugh (The Shield)
– Er det mulig å rive Vic Mackey ned fra tronen som den mest innflytelsesrike politimannen øst i Los Angeles? Det virker ikke slik i de første sesongene av The Shield, før antikorrupsjonsagenten Jon Kavanaugh kommer inn fra sidelinjen. I Forest Whitakers skikkelse er han målrettet, langsiktig, besatt og skummel som faen. En av de beste skikkelsene i litt glemte The Shield.

4. Al Swearengen (Deadwood)
– I det virkelige liv var Al Swearengen (1845 – 1904) “a pimp and early entertainment entrepreneur in Deadwood, South Dakota, (…) combining a reputation for brutality with an uncanny instinct for forging political alliances”. Og i Deadwood fremstilles han ganske så nøyaktig slik av engelske Ian McShane, men med et solid glimt i øynene mellom alle drapene, banningen og elendigheten. Sterke skuespillere som Timothy Olyphant spiller også i Deadwood, men det er McShane som stikker av med all glansen som byens salongeier, horebukk og gladgutt. Fun fact: faren til Ian McShane heter Harry McShane og spilte blant annet 56 kamper for Manchester United på tidlig 50-tall. Scoret 8 mål gjorde han også.

3. Adriana La Cerva (The Sopranos)
– Hvem skulle trodd at Adriana La Cerva skulle ende opp som den mest shakespearske skikkelen på denne siden av Rosekrigene da hun først gjorde sin entré i The Sopranos? Ikke vi, i alle fall. I starten handler det mest om juveler, penger og falske negler. Eller: Det handler om sånne ting hele veien, men etter som sesongene går blir det bare så vanvittig tragisk og vondt, spesielt etter at FBI bruker henne som mafiaens svake punkt. Forholdet mellom Adriana og Chrissy er noe av det mest fucka og bisart vakre som noensinne er vist på tv. Noen som husker når Adriana blir framet av FBI og svarer med å spy ned agentene?

2. Jesse Pinkman (Breaking Bad)
– Jesse Pinkman er den eneste post-crackepidemi skurken som er funnet verdig en plass på lista. Han ble født på 80-tallet, og er faktisk annerledes enn larger-than-life folkene i de store HBO-produksjonene. Hemmeligheten bak Breaking Bad-suksessen handler i stor grad om hvordan rollefigurene utvikler seg, og reisene Walt og Jesse foretar gjennom de fem sesongene er magisk. Walt fra lektor til sosiopat, Jesse fra unggutt til mann. Vent, så enkelt er det ikke. Jesse, ikke dø i siste sesong!
PS: Dessuten stor cred for hyppig bruk av ordet dude. Jeg lurer på om ordets popularitet i Norge kan tilskrives ham. Og for et vanvittig kjærlighetsforhold til Jane.

1. Omar Little (The Wire)
– En gang mens jeg bodde i NYC var jeg på fest i Brooklyn, et ganske vanlig blockparty i Bed-Stuy. I dokøen foran meg snudde en dude seg. Det var Michael K. Williams, aka Omar Little. Jeg holdt seriøst på å dævve av starstruckness. For er det noen som egentlig matcher Omar i originalitet, hjerte og cool? Jeg prøvde å finne andre kandidater (Clay Davis? Brother Mouzone? Snoop?), men det er umulig. Robin Hood fra West Baltimore. Vi kommer ikke utenom ham på toppen. Numero uno.

Hvem liker dere best? Vi ser fram til å høre fra dere i kommentarfeltet!