Hvilken åpningslåt er best?


Hvilken låt er perfekt til å åpne en TV-serie? Vi kårer 5 favoritter.

En god TV-serie trenger en god sang. Det vil si en låt som ikke bare minner deg om hvilken serie du ser på, men som setter stemningen og tilfører serien noe ekstra. Både i kraft av den musikalske koloritten, men gjerne også noen effektive, slagordsaktige punchlines. Eller motsatt: subtile hint om hva som skal skje.

Her er mine fem favoritter – i synkende rangert rekkefølge – fra noenlunde aktuelle TV-serier. Og før kjeftingen kommer: her er det kun serier med låter, ikke spesialskrevet orkestermusikk og slikt.

5. “Paradise Circus” av Massive Attack, fra Luther
– Britiske Massive Attack er kanskje lyden av sent 90-tall, men “Paradise Circus” er perfekt til den kalde, distanserte stemningen i Idris Elba-serien Luther.
Les mer om Luther her

4. “Way Down In The Hole” av Steve Earle fra The Wire
– Det er vel bare å starte diskusjonen om hvilke av de fem versjonene som er best (The Blind Boys Of Alabama, Tom Waits, The Neville Brothers, DoMaJe og Steve Earle), og jeg skal innrømme at det er litt tilfeldig at jeg velger Steve Earle. “Way Down In The Hole” er en klassisk Tom Waits-låt fra Franks Wild Years (1987), og setter tonen for rufsete og gatete historier fra Baltimores mørke kroker.
Hvilken sesong av The Wire er den beste? Vi gir terning til alle fem

3. “Woke Up This Morning” av Alabama 3, fra The Sopranos
– Setningen “got yourself a gun” er alene nok til å legitimere Alabama 3s drivende bluesperle “Woke Up This Morning” som åpningsmusikk for The Sopranos. Alabama 3 ble for øvrig inspirert til å skrive låten etter de hørte historien om Sara Thornton, en engelsk dame som drepte ektemannen si etter 20 år med misbruk og vold og elendighet. Bonus: sjekk når Nas sampler låten på “Got Ur Self A Gun”.
Sjekk denne saken om Tony Sopranos død

2. “Hollow Talk” av Choir Of Young Believers, fra Broen
– Det er en klisjé å snakke om kjølig skandinavisk pop, men “Hollow Talk” av Choir Of Young Believers er så perfekt til å illustrere både Danmark og Sverige, samt det kjølige forholdet mellom de to lands politiavdelinger. Uten tvil det mest vellykkede valget av musikk til en nordisk TV-serie noensinne.
Hvor bra er egentlig Broen?

1. “Satan, Your Kingdom Must Come Down” av Robert Plant fra Boss
– Snakk om briljant valg av låt, perfekt levert av Led Zeppelin-legenden Robert Plant. Kelsey Grammar er den korrumperte, harde, syke og onde ordføreren i Chicago som tviholder på sitt enevelde som sjef i byen. Rundt han prøver den ene etter den andre av nære og fjerne venner, familie og kontakter å rive ham ned fra kongetronen sin. Satans rike må falle, til beste for alle. Gåsehud.

Hva er dine favorittlåter fra serieåpninger? Kjør på i kommentarfeltet.