Hvor bra var egentlig Taxi? Del 2


Det er sjeldent at en norsk TV-serie engasjerer som Taxi har gjort. Men hvor bra var det egentlig?

De siste ukene har vi boltret oss i den norske serien Taxi her på OP-5. Nå er TV-serien ferdig, og vi skal videre i krimuniverset. Men først en aller siste kjøretur med Ulrik Imtiaz Rolfsens Taxi.

Kollega Aslak Nore skrev sin versjon tidligere i dag (les den her), her følger min høyttenkning etter fire runder:

Highfive for følgende punkter:

— Adil Khan er ikke lenger bare en danser, han er nå offisielt skuespiller. Han sloss! Han er kjæreste! Han har rettferdighetssans! Han hopper fra bygninger! Med rett manus og de beste regissører kan han bli en helt ny type leading man i norsk film. Jason Statham møter Pakistan møter vestkant-Oslo. Lurer faktisk på om han kan passe som dådyrøynehelt i en velskrevet romantisk film? Ser ikke bort fra det.

— Plottet er egentlig faktisk ganske snedig i sin enkelhet. Regissør Rolfsen tar utgangspunkt i en tilsynelatende liten sak: taxisvindel, som så involerer underverden, statlige insititusjoner, advokater, familier, bysamfunn og Gud vet hva.

— Og når man skjærer Taxi til felgen, var det spennende til siste slutt. Det er jo for mange det eneste det handler om, og her leverte rett og slett Taxi.

— Fiffig bruk av det lesbiske subplottet. Det fungerte som diesel i plotmotoren, og var essensielt for å sette opp stemningen for siste episodene. Smart tenkt, og det bidro til å synliggjøre de kulturelle konfliktene som Rolfsen og Adil Khan åpenbart er opptatt av.

Minus i porteføljen til Rolfsen og Taxi for dette:

— Miljøbeskrivelsene er for karikerte eller for svake. Ikke etter hvordan de er, men hvordan regissøe og andre involverte tror de er. Den nordlandske gangsteren er ikke troverdig i sin hvite dress, beskrivelsen av det indre liv i Aftenposten er stort sett komisk, og i hvert fall ikke noe vi journalister kjenner oss igjen i. Og Justisministeren kunne aldri i virkeligheten vært så tjukk i hodet som i Taxi?

— Jeg nekter å tro at en 26 år gammel norsk dame fra et møblert hjem hadde latt seg husarrestere av sin strenge, men dumme far.

— Dialogen hakker ofte, og når den ikke lugger er den overtydelig. Det er ikke mye bruk av blikk og megetsigende stillheter, kan du si. Av typen “Vi må få tak i den minnepinnen, for faen” etc.

— Plottet er snedig, men mot slutten har det åpenbare brister. Opprullingen gjennom departementer og advokatkontorer fremstår mer som dårlig skrevet Donald Duck enn hardkokt krim.

Dommen? Taxi har vært opp og ned i kvalitet, men det er lenge siden jeg har sett en norsk serie som har engasjert på denne måten. Da tenker jeg ikke på kulturforskjeller og de tingene, men at den har fungert som ren underholdning. Vi snakker ikke The Wire, men Taxi ligger milevis foran Spesialenheten og Fox Grønland og hva man måtte tenke seg av norske krimserier. Dette lover rett og slett bra for fremtiden, så jeg synes Ulrik Imtiaz Rolfsen bare må kjøre i gang sin neste serie.

Som en bonus har vi sydd sammen noen Twitter-reaksjoner vi fikk på Taxi da den var ferdig:

@MwEngen Marius Engen
Spennende plot. Men burde vært mere sannsynlig oppførsel av politiet, og mer troverdige skuespillere. Norge funker ikke sånn.

@t1974s Tina Stenberg
Taxi var skikkelig spennende. Jeg glemte å puste…

@garmaker An-Magritt Garmaker
Første norske som kan måle seg med “søta bror”

@pettermorken Petter Morken
Nå vet jeg hvertfall hvordan jeg skal bryte stillheten neste gang jeg tar taxi i Oslo! Fantastisk serie.

@Hyyyyl – Ole torstein hovig
Følte serien prøvde å formidle et budskap om korrupsjon som jeg synes blir litt spekulativt. Ellers liker jeg den, selv om jeg synes slutten blir litt enkel, og Javar kanskje litt lite overbevisende.

@mariesimonsen Marie Simonsen
Er det ikke litt overførte fordommer mot norskingene? Vet ingen kvinner som lar seg styre av far på den direkte måten. Urealistisk. Synes litt synd på Aftenposten, som tross alt avslørte drosjeskandalen. Helt urealistisk fremstilling av presseetikk.

@SteinRLarssen Stein RisstadLarssen
Fryktelig mye urealistisk. Politiet er jo helt på jordet. Samme med pressen. Men hei. Slutten fikser.

@heletwitta Martin Bjørnersen
Oppsummering på 29 tegn: “se, en pakistaner som sykler!”

@SteinRLarssen Stein RisstadLarssen
Enig. Også kult at @UlrikImtiaz “tør” ta stigmatiseringsbelastningen, for å gi innsikt og liv til serien.

@msottini Marit Andersen
Veldig urealistisk med all den syklingen i dress. blir svett, tar seg ikke ut på kontoret.

@SteinHernes Stein Hernes
Likte godt begynnelsen, tok litt av underveis. Men alt i alt, kult. Og Adil har tatt steget opp i eliteserien. Få med hans it-faktor i Norge.

@theahjelmeland Thea Hjelmeland
Interessant å sjå Noreg korrupt, vi er heldige og godtruande. Ellers skalv eg av spenning og lo letta på slutten.