Hvordan klarer Jason Bourne å se så kul ut når han løper?

7. september er det norsk kinopremiere på The Bourne Legacy. Mens vi venter ser vi nærmere på Jason Bournes løpeteknikk.

For i åpningen på The Bourne Supremacy (se trailer) er det en legendarisk scene fra Goa hvor Jason Bourne aka Matt Damon løper på stranden. Blikket er intenst og fokusert, løpestilen militær, men viktigst av alt: ansiktet beveger seg nesten ikke. Sjekk sekvensen her:
(artikkelen fortsetter under)

Alle som har løpt litt vet at om det er en ting man bare kan glemme, er det å se kul ut. Bortsett fra Jason Bourne, da, som i både Goa-scenen og flere andre sekvenser ser superfokusert og smart ut mens han piler bortover. Jeg har en teori (basert på et rykte som høres fornuftig ut) om hvor Jason Bourne har lært dette.

For kjæresten til Bourne i de to første filmene spilles av Franka Potente (FOR et navn, forresten!), som spilte hovedrollen i den tyske suksessfilmen Lola rennt. På norsk het filmen Løp, Lola, løp!, og den handlet om kjøresten til en bankraner som må løpe for å få tak i et ransutbytte han har glemt på en T-bane eller noe sånt.

Og gjett om Lola løper, sjekk bare her: (artikkel fortsetter under)


Lola/Franka gjør faktisk knapt annet enn å løpe i hele filmen, og hun ser totalt smashing ut hele veien. Vakre Franka Potente holder stilen gjennom hele filmen, selv om hun er sliten, svett, andpusten eller alt annet man opplever av å kaste seg ut på spurt gjennom Berlins gater i 90 minutter.

Artikkel: Hvem ER du egentlig Jason Bourne?

Så jeg er ganske sikker på at Franka Potente lærte seg mange teknikker for å holde på kulheten under løping da hun spilte inn Lola rennt, og jeg tipper Matt Damon vendte seg til henne for å overta denne episke kunnskapen før løpescenene fra Goa.

PS: Her kan du kjøpe Lola rennt hos Platekompaniet. Den var i hvert fall veldig kul da jeg så den for 13-14 år siden.