Hvorfor damene ble forelsket i Tony Soprano

En litt forsinket hyllest til Tony Soprano – den råeste karen som noensinne har vist seg på tv-skjermen.

Joda, vi er kanskje litt sent ute med vår Gandolfini-hyllest, etter hans tragiske og plutselige bortgang forrige uke. Men jeg får ikke fred før jeg har svettet ut noen ord om Anthony John Soprano. Ingen rollefigurer har noensinne trengt så dypt inn i min egen bevissthet som mafiabossen fra New Jersey. Ja, i perioder var det som om Tony var mer levende enn folkene rundt meg.

Og jeg er ikke alene. Når jeg snakker med kvinner om Tony Soprano, er det én ting som går igjen. Alle, absolutt alle, ble forelsket i den overvektige og skallede sosiopaten fra Newark. Og mine kvinnelige venner er ikke hvem som helst; de er selv landets smarteste og flotteste damer, ofte med bred erfaring med alle slags menn.

Men hvorfor falt de egentlig for Tony? Ut fra hva de har fortalt meg opp gjennom årene, har jeg prøvd å oppsummere litt:

Familiemannen Tony
— Den helt sentrale konflikten i The Sopranos er selvsagt mellom den suburbane familiemannen som følger barna på skoleavslutningen og “familiemannen” som ekspederer illojale mafiamedlemmer. Hele serien handler egentlig om det, og diskrepansen er sexy. Bare mafiaboss? For kaldt, for hardt. Bare strevsom far? Da blir du som en postmoderne norsk tøffelmann. Og det er ifølge mine venninner ikke sexy. Ingen steder vises vel Tonys to ansikter bedre enn i denne fantastiske scenen.

Tony er glad i dyr
— Serien begynner jo med at Tony er redd for at endene i hagebassenget har stukket av. Og hvem kan glemme forviklingene rundt galopphesten Pie-O-My? Eller når Tony blir rasende over at en dopet Chris har lagt seg oppå hunden til Adrianna, så den ble kvalt? Pie-O-Mys død er vel også den utløsende grunnen til at Tony dreper Ralphie. Han fikk som fortjent.

Tony er følsom
Det virket kanskje ikke som noen blockbusteridé å blande mafiasagaen med lange monologer om kognitiv terapi og depresjon, men det var nettopp det som gjorde Tony Soprano så unik. Damer ser det med en gang: Hvor følsom Tony er. Hvordan alfahannen har en intelligent og kontemplativ side. Når det gjelder depresjonen hans, har jeg lurt på om skaperen David Chase har stjålet ideen fra Stalins selvbiografi. Også han kunne ligge i dagevis og stirre opp i taket.

Tony har draget (og forsvarer damer)
Enkelt sagt: Damer liker menn med dametekke. Elskerinnene til Tony har vært russiske, latinske eller jødiske; han virker å like eksotiske damer med mørke trekk. Samtidig, og dette er viktig: Jeg tror han elsker Carmela på ordentlig. Et bonuspoeng er at Tony flere ganger forsvarer stripperne på Bada Bing. Som i denne scenen:

Tony har makt
— Som Henry Kissinger en gang sa det: “Power is the ultimate aphrodisiac”

Hva mener dere? Er det noen damer der ute som føler seg truffet?