Hyggelig aften med Lee Child

I går begynte Krimfestivalen i Oslo.Det ble en lang dag hos Cappelen Damm, på Centralteateret og på flere av byens bokhandler, og jeg fikk møte en av de største, Lee Child.

Alle som har reist gjennom en flyplass eller sveipet innom New York Times sine bestselgerlister har fått med seg bøkene til Lee Child på utstilling, der han troner som en av de store, nye krim/thrillerkongene med sine iskalde, velskrevne bøker om rettferdighetsjegeren Jack Reacher. Tenk bare åpningen på One Shot? Makan til spenningskonge.

Da jeg snakket med Lee Child på Centralteateret, fortalte han utdypende om Jack Reacher som en “bringer of justice” (mine ord). Lee Child beskrev Reacher som en slags fantasifigur som gjør mange av de tingene man tenker på å gjøre når urettferdigheten rammer oss eller andre, men samtidig understreket han at Jack Reacher tross alt drepte flere enn det ble drept av andre i bøkene hans.

Det var også interessant å høre Lee Child fortelle om hvordan han skriver om vold. Mord og død er tross alt drivkraften i krimlitteraturen, og da må man være i stand til å beskrive det på en effektiv og realistisk måte.

Nå har Lee Child solgt rettighetene til sin hovedkarakter Jack Reacher til Paramount Pictures, som har fått med seg Tom Cruise i hovedrollen. Reacher-fans har sutret litt over at lille Tom Cruise (172cm, samme som meg innser jeg nå. Hmm) skal spille svære Jack Reacher (196cm), men som Lee Child selv sa: “Jeg vil heller han en som gjør rollen 100% og har 90% av Reachers høyde enn en som gjør rollen 90% og har 100% av Reachers høyde”.

I dag fortsetter Krimfestivalen. Aslak har skrevet om programmet her, håper vi sees på Centralteatret kl 18? Da skal jeg intervjue Lee Child, Gregg Burqitz og R.J. Ellroy omen amerikaner og to engelskmenn som skriver amerikansk action.

PS: sjekk Anette Garpestad aka @bokdama sine bilder fra Dag 1 her