I Oslo på søndag? Sjekk ut dansk gisseldrama

I helgen går Filmfest 2013 av stabelen i Oslo. Da bør du få med deg denne danske spenningsfilmen.

Årets Filmfest i Oslo er ikke akkurat verdens største filmfestival, men det er en del godbiter å ta tak i. De viser for eksempel The Company You Keep, sjekk trailer her, og har norgespremiere (såvidt jeg vet) på Kapringen, en dansk spenningsfilmsuksess fra i fjor.

Sjekk hele programmet til Filmfest

Kapringen blir ubehagelig nær etter det fatale Statoil-gisseldramaet tidligere i år. En båt blir kapret utenfor Somalia, og piratene holder tre danske ansatte fanget mens de forhandler med det danske rederiet. Hva skal de ansvarlige i Danmark gjøre? Er det mulig å forhandle etter våre kulturelle koder? Hvordan forholder man seg til desperate gisseltakere man ikke forstår seg på? Hvem leier man inn som hjelp, hva sier man til de etterlatte? Hvor mye er man villig til å ofre?

Kapringen fokuserer minimalt på action, blant annet er selve kapringen ikke med i filmen, og går heller tett inn på rederiets famlende forsøk på å manøvrere seg vei frem til en avtale med gisseltakerne. Samtidig får vi stadige drypp fra det kummerlige livet gislene opplever i fangenskap på båten, og hvordan de forfaller både mentalt og fysisk.

Johan Philip Asbæk (jepp, han som spiller Kasper Juul i Borgen) er aldeles fantastisk i rollen som kokken Mikkel Hartmann, som gråtkvalt snakker med sin nervøse kone over en sprakete telefonlinje, mens Søren Malling (å jada, TV-sjefen Torben Friis i Borgen) er stoisk, innadvendt og akkurat passe nervøs og usikker som rederisjefen Peter C. Ludvigsen.

Danske Tobias Lindholm (gjett om han har skrevet 20 Borgen-episoder, da? Selvsagt) har skrevet og regissert filmen, og han har åpenbart valgt bort mange aspekter for å fokusere tett på menneskene her. De pårørende er for eksempel minimalt med, og det virker underlig at de skulle holde dramaet unna presse eller øvrigheter så lenge som de gjør, men det veies opp av det intense dramaet som følger rederisjefen og kokken på hver sin side av verden.

Kapringen er ingen perfekt film, handling og plott blir litt for ofte ofret til fordel for klam stemning, men det er lenge siden jeg har sett en skandinavisk film som så effektivt klarer å formidle en stemning, klaustrofobi og følelsen av motløshet som i Kapringen. I tillegg er det genuint spennende når forhandlingen tråkler seg sakte og uforutsigbart fremover, og Johan Philip Asbæk og Søren Malling er alene god nok grunn til å se denne filmen.

Om du bor i Oslo-området går Kapringen på Klingenberg kl 18:00 på søndag, mens for resten av dere tror jeg den kommer på norske kinoer i vår. Gled dere.