The Walking Dead, snakkende hunder og danske politikere som halshugges i gatene. Kaspar Colling Nielsens Den danske borgerkrig 2018-24 er satire, diagnose og glimrende krigsmimring.
Førstkommende torsdag skal jeg intervjue Kaspar Colling Nielsen på Bjørnson-festivalen i Molde. Du har muligens hørt om ham etter Sindre Hovdenakk i VG klemte til med terning 6 til hans nye bok, om ikke skal du få noen gode grunner til å lese hans moderne mesterverk, Den danske borgerkrig 2018-24.
Hva, borgerkrig i Danmark!? Det visste du kanskje ikke. Det er fordi den – som tittelen sier – ikke har startet ennå. Romanen er skrevet i 2013, men kom betimelig på norsk tidligere i år, i 2018.
Den danske borgerkrig 2018-24 er en roman, men like mye en samling historier og noveller. Hovedpersonen er en rik kar som mimrer tilbake til revolusjon og borgerkrig i Danmark, sett med 400 års etterpåklokskap. Takket være stamcelleforskning lever han evig, og fra et fremtidsliv hvor helgelange orgier og snakkende hunder er like vanlig snakker han villig om de blodige årene i Danmarks historie.
Politikere ble halshugget i gatene, Borgerfrontens mest militante torturerte overklassen i de store hjemmene deres, barnehjem ble overfylt av foreldreløse martyrbarn, Europa sto i brann og vår mann fortelleren gjemte unna pengene sine i Panama Papers-vennlige offshore-kontoer.
Slik kunne han kjempe sammen med sine revolusjonære venner, ligge med en snikmorder og få utløp for noen voldelige fantasier mens han så borgerkrigen brette seg ut.
Colling Nielsen er knakende god på tilbakeblikkene, som gir assosiasjoner til Terminator såvel som The Walking Dead, Mad Max og The Rain. Miksen av politisk misnøye, gatekamper og geriljakrig ligger så tett på en del av det vi ser i europeiske land i dag at det føles ubehagelig nært. Jeg tror ikke tyske politikere blir halshugget i gatene med det første, men det dype raseriet mot institusjoner er ikke helt ulikt det som rører seg på kontinentet om dagen. Den danske borgerkrig 2018-24 kan leses som bitende satire, men er samtidig en litt for interessant diagnose på tiden vi lever i. Hva skjer med vår europeiske sjel den dagen vi ikke lenger har det økonomiske overskuddet vi har i dag? Hvor langt vil vi gå for å ta tilbake kontrollen når finansinstitusjonene har tatt fra oss det meste?
Fra asken av det post-revolusjonære Danmark serverer Colling Nielsen også de mest storslagne, lurvete fablene du kan se for deg. De snakkende hundene blir småtterier når de settes i kapittel sammen med råtnende danske bønder, jødebarn som må gjemme seg i mammas bakende, Fluenes Herre-utbrudd på barnehjem og etter hvert det mest bisarre: følelseslivet til en hermetisk tomat. Alt høres rart ut, men i Colling Nielsens blodige, bisarre verden henger det hele tett sammen.
Dette er ikke en thriller, krim eller actionfortelling, men som fiktive krigsmemoarer fungerer Den danske borgerkrig 2018-24 like intenst som det beste fra de sjangrene. Boken klokker inn på drøye 200 sider, og står lett ved siden av røde pølser, Disneyland After Dark, elefantøl og Brian Laudrup som det sterkeste Danmark har gitt oss.
Kom gjerne på Storyville under Bjørnson-festivalen, jeg intervjuer Kaspar Colling Nielsen torsdag 6. sept kl 2030. Billige billetter fåes her.