Israel/Palestina: 4 filmer du bør sjekke

omar-1
Tragedie, terror og menneskelig drama. Vi anbefaler fire filmer om konflikten i Midt-Østen.
De siste ukers tragiske tilspissing
av konflikten i Midt-Østen er like tragisk som historien er kompleks. Her i redaksjonen har vi lest romaner og sakprosa om både Mossad, PLO, Israel og Palestina, og sett filmer om små enkeltpersoner, store konflikter og brutale hendelser.

Her er fire av filmene som har gjort mest inntrykk, én dokumentar og tre spillefilmer. Dersom noen av dere lesere har tips om spillefilmer og dokuer man bør sjekke ut, skriv gjerne i kommentarfeltet. Så kommer vi tilbake med en runde bokanbefalinger litt senere.

Munich (2005)
— Steven Spielbergs mesterverk om Mossads hevnaksjon mot palestinerne som planla terroraksjonen mot den israelske OL-troppen i 1972. Spennende, vellaget, og full av menneskelig drama/innsikt. Eric Bana i sin kanskje beste rolle, Daniel Craig, Ciaran Hinds, Pete Postlethwaite og Ayelet Zurer i gnistrende biroller. Vi har skrevet om Munich før, les her.

Omar (2013)
— Oppsiktsvekkende god palestinsk spionthriller om spionasje, kontraspionasje, svik og kjærlighet på hver side av muren som deler Vestbanken. Omar gikk på norske filmfestivaler i vår, nå er den tilgjengelig på DVD fra Amazon. Les vår omtale/hyllest her.

Lebanon (2009)
— Strengt tatt ikke en film om Israel/Palestina, men Lebanon er likevel et bunnsolid drama fra krig i Midt-Østen. Nesten hele filmen foregår inni en israelsk tanks i 1982. Soldatene som styrer tanksen kommer på avveie i Libanon, og frykt, stress og bittelitt humor blandes i en spesiell og flott film.

The Gatekeepers (2012)
— Dokumentar om Shin Bet, Israels etterretningstjeneste for affærer innenfor landets grenser. Alle sjefene for Shin Bet blir intervjuet, historien fortelles nøkternt og ubehagelig kaldt, fascinerende og solid dokumentar. Jeg tror The Gatekeepers er tilgjengelig hos NRK.no fremdeles, les vår omtale her.