«It’s like Jaws, if everybody in Jaws worked for Jaws» – Episode 2 av Succession 4

Haisommer. Besøk på dive bar. Total mangel på kjærlighet. Planlegging for Ålesund. jeg har sett episode 2 av Succession.

Her er fem ting jeg tenkte på da jeg så den andre episoden av Successions fjerde og siste sesong.

1. Roman er i støtet. I en episode tettpakket med sterke fornærmelser, leverte Roman en tidlig klassiker. Kendall forsøkte å levere litt østensk filosofi da pappa Logan tok fra dem helikopter-privilegiet. Roman svarte tørt og syrlig med «Hey buddha, nice tom Fords» til sin dyrt kledde overklassebror.

Les også: Succession kler seg for slagmarken

2. Hai som CEO. Greg vant likevel det hele med sin nervøse kommentar da Logan gikk sakte rundt i ATN-redaksjonslokalene med solbriller. «It’s like Jaws, if everybody in Jaws worked for Jaws.

3. «It’s like a superpower». Denne episoden beviste likevel ettertrykkelig hvilken dyptloddende serie Succession er. Bak alle de sylskarpe kommentarene og den treffende hetsen får vi gang på gang ordentlig smerte. Møtet mellom Logan og ungene på karaokebar går inn i Succession-krønikene som en klassiker. Delvis på grunn av den emosjonelle pingpongen som skjer mens alle er i rommet, men mest for Connors presentasjon av seg selv etter Logan er ute på gaten og kjefter på new Yorks feite rotter. Er «The good thing about having a family that doesn’t love you is you learn to live without it» den mest brutale setningen som er ytret i Succession? «It’s like a super power». Jeg får gåsehud av sorg av mindre.

4. Det føles riktig å dra til Ålesund og avslutte alt. Når det er sagt, viser også episode 2 hvor riktig det er å avslutte serien nå. Dansen familiemedlemmene nå fremfører for hverandre er regissert for at de skal samles et sted (Ålesund, hvor deler av sesongen er filmet) for en slags showdown. Vi har sett det før. Det er grenser for hvor mange ganger familien kan krangle, lyve og bedra hverandre før Succession bare blir en punchline-maskin som skal sikre HBO Max abonnenter. Vi tåler denne siste runden – som ser meget lovende ut etter to episoder – men så trengs det avslutning eller i verste fall spin-off-serier som kan gi nye perspektiver.

5. Svikets jomfruhinne. Det er som alltid flust med detaljer å ta tak i, men om jeg skal ta frem en siste ting er det Gregs møte med Kerry. måten serieskaperne forbereder den scenen var mesterlig. Logan snakker med Tom. Tom gir jobben videre til Greg. Greg roter det til som forventet, men føler selv jobben ble gjort. Sekvensen følges opp i karaokerommet med Kendall som gratulerer Kerry med å ha fått poppet sin «betrayal cherry». Briljant.

Sjekk også gjennomgangen av episode 1: