Jack Reacher: Den siste western-helten

Jack Reacher er den amerikanske Morgan Kane. Lee Childs helt fortsetter å ta hevn i Make Me.

En gang i året, det pleier å være på høsten, blir Asbjørn og jeg med Jack Reacher på eventyr. For dem som ikke kjenner denne karen, er han hovedpersonen i briten Lee Childs snart ikoniske thrillere fra et moderne western-landskap. Som John Rambo er Reacher en eks-
militær vagabond uten fast bopel, bankkort, bil og noen tradisjonell jobb. Det vil si: Reacher beskytter de gode og straffer de onde i en syk og lovløs verden.

Les også: 5 grunner til å lese Jack Reacher-romanen Personal

Så også i årets Reacher-fortelling. Make Me begynner i velkjente omgivelser – en nedkjørt og fiendtlig småby langt ute i gokk. Der snubler nyankomne Reacher over en skremt kvinne, og forstår at noe ikke er som det skal være…

Resten av handlingen skal vi overlate til leserne. Men ingen Reacher-fans vil bli skuffet. Alle ingrediensene vi digger er her. En stor konspirasjon. Kjipe skurker som selvsagt får som fortjent av vår mann. De detaljerte og presise beskrivelsene av fysisk vold.

Jack Reacher er ingen krimhelt av skandinavisk type. Mildt sagt. Mens nordisk krim fra Martin Beck og Kurt Wallander til Sarah Lund handler om å finne de råtne eggene i den ellers gode sosialdemokratiske velferdsstaten, har dette thrilleruniverset et helt annet utgangspunkt. Som en amerikansk western-helt må Reacher ordne opp.

Les også: Jack Reacher vs Son of Sam – High Heat

Men det finnes faktisk en norsk romanhelt som har likhetstrekk med Reacher. Ikke bare er Morgan Kane en høyreist loner (1.92 cm mot Reachers 1.96 cm, om enn betydelig slankere) – han deler også Reachers verdensbilde. Det handler om hevn, rettferdighet og
masse gladvold. ”Og så begynte menn å dø,” skrev Kjell Halbing et sted. Det samme kunne Lee Child skrevet.

Tre Jack Reacher-bøker å starte med:

Killing Floor (1997)
Eventyret om Reacher, i alle fall i nåtiden, begynte altså her, da han gikk av en Greyhound-buss i en liten by i Georgia og snart ble arrestert for mord.

One Shot (2005)
Klassisk Lee Child, der en arrestert morder sier de forløsende ordene: ”Get Jack Reacher”.

61 Hours (2010)
En stor favoritt, dette er første gang vi kan huske å ha lest om Reacher i snøvær, for anledningen i en kjip småby i Sør-Dakota.