Er den nye utgaven av Tom Clancys CIA-helt Jack Ryan den beste så langt?
Det gikk fort nedover med Jack Ryan på film, gitt. Etter knallstart med Alec Baldwin i The Hunt for Red October (1990) og global kinodominans med Harrison Ford i Patriot Games (1992) og Clear and Present Danger (1994), bommet Ben Affleck med The Sum of All Fears (2002), før Chris Pine kjedet oss gjennom Jack Ryan: Shadow Recruit (2014).
Man var unnskyldt for å tenke at Tom Clancys store CIA-offiser var ferdig på skjerm og lerret. Den gang ei, når John Krasinski nå er femtemann som gestalter rollen, kan man like fort argumentere for at han er den beste av dem alle. Såpass? Ja. Etter en kjapp oppsummering får du 5 grunner til at du må se Jack Ryan på Amazon med en gang.
Jack Ryan jobber som analytiker for CIA. Han er ivrig, rastløs, og full av arr på ryggen. Hva skjedde i Afghanistan, mon tro? En dag presenterer han digitale spor som peker mot terrorplanlegging i Yemen, og hans nye sjef – en degradert CIA-stasjonssjef spilt av Wendell «Bunk» Pierce – innser motvillig at den unge, irriterende smartingen er inne på noe, og den ufrivillige duoen står fort midt i et vepsebol av franske islamister, intern CIA-maktkamp og noen ubehagelige store planer om terror på amerikansk jord.
1. John Krasinski er glimrende som Jack Ryan. Du kjenner han kanskje best fra den amerikanske utgaven av The Office, men Krasinski har flere ganger vist talent har for både spenning og drama. Regien hans på A Quiet Place, hvor han også spilte hovedrollen, var gnistrende god, men i Jack Ryan skinner han som skuespiller. Krasinski spiller sjarmerende flørter, intens terroristjeger og nerdete analytiker om hverandre, og det føles helt naturlig at han jakter og regner samtidig.
2. Wendell Pierce er tilsvarende god som den kjappe, misfornøyde sjefen James Greer. Dette er nok hans beste forsøk på å rømme unna skyggen The Wire kaster over ham, Pierce kommer til å dominere i de kommende sesongene av Jack Ryan.
3. Plottet er utrolig fengende, der det svinger mellom klassisk terrorthriller, saftig og tredimensjonal bakgrunnshistorie, ville cliffhangers og noen overraskelser som smeller deg i seriekjeften fra siden. Vekslingen mellom Yemen, Paris, Langley, Washington og Syria gir også god følelse av internasjonal thriller. Den første episoden, lekkert og proft regissert av Morten Tyldum, er en oppvisning i å presentere rollefigurer tydelig samtidig som den kaster plottgranater i fanget på seeren.
4. Jack Ryan oppdaterer Tom Clancy-universet elegant ved å flette inn Syria, ISIS, dronekrig og Tsjetsjenia, samtidig som det er tidløst om etterretning og den gamle favoritten CIA.
5. Abbie Cornish som Cathy Mueller! Ebola-forsker, lege, forholdsskeptiker og perfekt match til Jack Ryan.
PS: Jeg har et par mindre innvendinger mot serien/sesongen, det kommer jeg tilbake til i Aftenposten-anmeldelsen som skal ut denne uken. Uansett ikke nok til å hindre en tung anbefaling av Jack Ryan.