USA brukte ti år på å jakte ned og drepe terrorsjefen Osama bin Laden. Nå skal historien skrives. Kathryn Bigelow er klar med Zero Dark Thirty, og tre bøker bidrar til å fullføre puslespillet.
Denne teksten sto først på trykk i Dagens Næringsliv 23. januar
10. desember 2009: Foran hele den norske samfunnseliten holder President Barack Obama sin Nobeltale i Oslo Rådhus. . Han er overraskende tydelig i hva som skal til for å sikre fred i verden: “To
say that force is sometimes necessary is not a call to cynicism — it is a recognition of history; the imperfections of man and the limits of reason.”
Den pragmatiske holdningen som President Obama demonstrerte i Nobel-takketalen, førte ikke bare til en kraftig økning i dødelige droneangrep mot al-Qaida-mål i Pakistan, men ga også Obama og USA selveste jackpoten: Osama bin Laden.
Og nå, snart to år etter det dramatiske døgnet som endte med at Osama bin Laden ble skutt gjennom øyet og drept natt til 2. mai 2011, er historieskrivingen for alvor i gang.
I Mark Bowdens The Finish fra i fjor høst, følger forfatteren (som tidligere har skrevet gode militærbøker som Black Hawk Down) Obamas vei frem til punktet der han gir grønt lys til å sende to helikoptere med SEAL Team Six-soldater inn i Pakistan, uten at vertslandet vet noe som helst om operasjonen. Prosessen ble ikke enklere av at Abbottabad – byen hvor bin Laden gjemte seg – også huser Pakistans militærakademi.
Bowden begynner med å beskrive den Obama som årene etter 11. september 2001 skyldte på global fattigdom som årsak til terrorangrepene (“It grows from a climate of poverty and ignorance, helplessness and despair”) og foreslo høflig at man skulle demontere
terroristorganisasjonene i stedet for å knuse dem (“We must be resolute in identifying the perpetrators of these heinous acts and dismantling their organizations og destruction”).
Med andre ord ikke helt i takt med det amerikanske raseriet post-9/11, Men det skulle endre seg. For under valgkampen 2007 overrasket Obama med å erklære at til og med Pakistan ikke var fredet for militære inngrep fra USA: “If we have actionable intelligence on high-value targets and President Musharraf won´t act, we will”. Den som ble aller mest sint og sjokkert av dette utspillet var Hillary Clinton, som fire år senere ironisk nok satt ved siden av Obama i The Situation Room mens tre dusin soldater sneik seg inn i Pakistan for å drepe det mest kostbare av alle “high-value targets”.
For oss nordmenn, som har diskutert utdelingen av Nobels Fredspris til Obama i årevis, er det også interessant at Bowden drar frem Reinhold Niebuhr som den viktigste inspirasjonen til den nevnte Nobel-talen (førsteutkastet hadde tre Niebuhr-sitater), siden han på 30-tallet tydelig tok avstand fra nettopp den pasifistbevegelsen som Fredsprisen sprang ut fra.
Bowden er i toppform når han beskriver Obamas interessante vei frem mot å legitimere bin Laden- angrepet, og han gir en solid beskrivelse av nattraidet mot bunkersen i Abottabad. Men vi må til boken No Easy Day for å få tilfredsstilt detaljbehovet. Boken slippes nå på norsk med den beskrivende tittelen En tøff dag – den første innsideberetningen fra Navy SEAL-operasjonen som drepte Osama bin Laden, og boken holder lovnaden i tittelen. Vi følger Mark Bissonnette (han operererer offisielt under pseudonymet Mark Owen, men det ble raskt blåst), og hans karriere som elitesoldat i SEAL Team Six (som det fremdeles kalles, selv om det egentlig heter DEVGRU eller noe lignende), en karriere som fører til at han i mai 2011 er en av soldatene som setter en kule i bin Ladens kropp. Førstehåndsbeskrivelsene fra selve raidet er
dramatiske og intense, og med unntak av noen kommentarer om hvor feig bin Laden var som ikke forsvarte seg, er boken holdt i et overraskende lite macho språk.
Både Bissonnette og Bowden bruker plass på å forklare oppbyggingen av JSOC (Joint Special Operations Command), den militære komponenten som ble opprettet etter at amerikanerne bommet grovt med et bin Laden-lignende raid mot Teheran i 1980, og som i dag styrer alle militære spesialoperasjoner. Bowden analyserer som en journalist, Bissonnette letter på sløret fra innsiden, og dersom man kobler på Peter Bergens bok Manhunt fra i fjor, sitter vi igjen med en god oversikt over hva som har skjedd i de nesten ti årene som gikk fra World Trade Center ble lagt i grus til Osama bin Ladens nesten fremdeles varme lik ble begravd på sjøen.
Disse detaljene er praktiske å ha med seg når den Oscar-nominerte Zero Dark Thirty snart har kinopremiere i Norge. Filmen er regissert av Kathryn Bigelow, som vant Oscar for Irak-filmen The Hurt Locker (fun fact: The Hurt Locker er den av alle Oscar-vinnere for beste film som har spilt inn minst dollars), og nå takler hun tilsvarende vanskelig materiale med samme delikate regihånd.
Les mer: forsvarer filmen om jakten på bin Laden tortur?
Zero Dark Thirty er omdiskutert i USA på grunn av noen ubehagelige waterboarding- og torturscener man er mest vant til å se i Fox TV-serien 24, men sett bort fra det er filmen blitt en ganske lavmælt og paranoid thriller, ikke ulikt stemningen vi opplevde i første sesong av Homeland, spionserien som visstnok hentet inspirasjon til hovedpersonen Carrie fra den kvinnelige CIA-agenten som er portrettert i Zero Dark Thirty. Selve raidet mot bin Laden tar ikke mer enn et kvarters tid på slutten av filmen, resten konsentrerer seg om det maniske arbeidet Maya (Jessica Chastain) gjør for å finne den mystiske Abu Ahmed al-Kuwaiti og knytte ham til bin Ladens gjemmested.
Artikkelen fortsetter under traileren
Disse bøkene og filmen har flere likhetstrekk utover at de alle sammen handler om raidet mot bin Laden. Der man forventet at Hollywood skulle lage en storslagen, selvopptatt actionfilm hvor Bruce Willis skyter bin Laden i sakte kino mens Danny Elfman-musikk tordner i bakgrunnen, og en bok fra et SEAL Team Six-medlem kunne blitt en stilstudie i høyrevridd militærhyllest, er alle disse fortellingene brettet ut overraskende lavmælt, nøktern og nesten ydmykt. “If you´re not with us, you are against us”-retorikken fra Bush-tiden virker nærmest antikvarisk.
Kanskje har drapet på bin Laden senket skuldrene på historiefortellerne som nå som heller konsentrerer seg om den paranoiaen som tross alt har inntatt oss, i takt med trusselen fra terrorister som opererer fra mørke skjulesteder.
—
Her får du tak i bøkene:
En tøff dag av Mark Owen får du kjøpt her for 305 kr, boken ble sluppet denne uken
Platekompaniet har The Finish av Mark Bowden til 129 kroner, mens Play.com selger samme boken til 15 euro inkludert frakt
Play.com selger Peter Bergen sin Manhunt til rundt 19 euro
…og Zero Dark Thirty vises på norske kinoer fra 8. februar. Gled deg!