Jed Mercurio: – Line of Duty er politi mot politi

Hvilken amerikansk serie inspirerte Line of Duty? Serieskaper Jed Mercurio gir deg svaret i dette intervjuet med OP-5.

Jed Mercurio har vært synonymt med britisk drama i over et tiår. Med serier som Bodies, første utgaven av Strike Back og suksesserien Bodyguard (som forresten har en ny sesong på vei) har den tidligere legen og offiseren i det britiske luftforsvaret herjet på den lille skjermen.

Best av alt han har produsert? Den moderne klassikeren Line of Duty, som er hyllet gjentatte ganger her på OP-5 siden vi første gang skrev om den i 2014.

Jed Mercurio er en av vår tids mest feirede engelske serieskapere. Nå lager han ny sesong av Line of Duty.

Nå er Jed Mercurio igjen aktuell. Line of Duty ble tilsynelatende avsluttet etter seks sesonger, men nå er en ny sesong på vei. Serien er også med i kofferten til BritBox, en strømmetjeneste som ble lansert i Norge i april.

Jada, vi vet: enda en strømmetjeneste, grrrr! Men når de byr på blant annet komplett Line of Duty er det bare å finne frem kredittkortet igjen.

I forbindelse med ny sesong og Britbox-lansering snakket vi med Mercurio om mesterverket Line of Duty.

Hvordan beskriver du Line of Duty til folk som ikke kjenner serien?
– Den handler om en gruppe etterforskere ansvarlige for å avdekke politikorrupsjon. I kontrast til de fleste politidrama, hvor vi ser politi mot kriminelle, så er det her politi mot politi, noe som gir mye ekstra friksjon og drama. Hver sesong har en rød tråd, i form av en hovedmistenkt i en større konspirasjon, samtidig som det i hver episode også løses mindre etterforskninger.

Med alt fra Thandie Newton til Stephen Graham som hver sesongs hovedmistenkt, hvordan finner dere riktige folk for gjesterollene? 
– Vi har vært veldig heldige med å få så talentfulle skuespillere til disse rollene gjennom alle de seks sesongene. Vi skaper aldri karakterene med en bestemt skuespiller i tankene. Hver sesong, når tiden er inne for å finne noen, har vi som regel to til tre manus klare, slik at vi har et ganske klart bilde av hvilken type skuespiller vi mener vil passe i rollen.

Hvordan balanserer serien spørsmålet rundt korrupsjon?
– Slik serien er bygget opp, så er det alltid litt tvil om politibetjenten virkelig har vært korrupt, eller i alle fall om de kan ha hatt gode grunner til korrupsjonen. Gjennom hver sesong utforsker vi deres arbeid, personlige liv og historier. Serien har et underliggende tema om moral og etiske valg. Det karakterene gjør, og deres eventuelle skyld i korrupsjon, utforsker de grå områdene hvor seerne kan være uenig eller sympatisere med dem. Det er tydelig gjennom de seks sesongene vi har laget, at dette er noe seerne virkelig liker.

Hvilken respons har dere fått fra ekte politifolk? 
– Vi har med mange ekte politibetjenter som tekniske konsulenter på serien. De gir input på hvordan ekte anti-korrupsjonsetterforskninger ville foregått. Det er alltid mange syn på en serie, så politifolk som ser serien i etterkant vil ha forskjellige meninger om den.

Var inspirerte deg til å lage Line of Duty?
– En serie som var en inspirasjon for Line of Duty var den virkelig gode serien The Shield. Seriene er veldig forskjellige, men The Shield gav meg troen på at det var mulig å vise politikorrupsjon på en interessant og engasjerende måte, uten å fremmedgjøre seerne. I The Shield er hovedkarakteren og  hans kolleger korrupte, noe som tvang seerne inn på nytt territorium og ukjent landskap for politidrama. Det var mye tvil rundt om et mainstream publikum ville tolerere å se på en serie hvor politifolkene ikke bare var helter. Mottagelsen den fikk viste at en serie som Line of Duty kunne være suksessfull.

Er det noe sjanse for en spinoff av Line of Duty?
– Det har ikke blitt diskutert. For øyeblikket er det fullt fokus på hovedserien, som krever mye tid og innsats. Å diskutere fremtiden før vi er ferdig har det ganske enkelt ikke vært rom for.

Hva pleier du å se på TV når du har fridager? 
– Når jeg har fridager så pleier jeg egentlig mest å se mye sport! Jeg holder meg også oppdatert på drama og komedie. Generelt på denne tiden av året (april og mai) er det mye interessant fotball som skjer.