Jo Nesbø intervjuet av OP-5 (aka Vinduet) og … James Ellroy


Den ene halvdelen av OP-5 har vært så heldige å intervjue Jo Nesbø. Det samme har den amerikanske krimlegenden James Ellroy.

Det finnes få krimforfattere i dag med større kred enn James Ellroy. For filmfans er han nok mest kjent som forfatteren bak neonoir-filmmesterverket L.A. Confidential (fun fact: manus av Brian Helgeland, som stammer fra Norge). Men Ellroy har også skrevet en rekke av de mest innovative kriminalromanene de siste tiårene, fra The Black Dahlia, American Tabloid (en av Asbjørn Topp 10-bøker noensinne) og den temmelig drøye og selvutleverende selvbiografien My Dark Places. Hvor skjer det at moren til landets ledende krimforfatter selv ble drept? Only in America.

Når jeg begynner med Ellroy, er det ikke bare fordi OP-5 digger ham, sammen med en lang rekke andre forfattere (Jens Lapidus er vel hans mest kjente elev i Skandinavia med sin “telegrafiske” skrivestil i Stockholm-trilogien). Nei, det skyldes også at da jeg var så heldig å få intervjue Jo Nesbø snakket han mye om hvordan det selv var å bli bokbadet av mesteren Ellroy, under hans USA-turne på forsommeren. Ja, det var faktisk den eneste gangen den verdensberømte nordmannen virket starstruck.

Ellroy eller ikke: Jeg hadde et par morsomme samtaler med Nesbø på ettersommeren, der vi i beste OP-5-ånd forsøkte å snakke fag, ikke noe annet. Personlig synes jeg ofte intervjuene med forfatteren ofte kretser rundt de samme klisjeene: Om den lovende fotballspilleren, som ble finansanalytiker, som gjorde suksess som popstjerne og endte som landets største spenningsforfatter.

Som Nesbø selv sier i intervjuet:
-Du vet, etter hvert som jeg blir en mer lest forfatter, huskes jeg som en stadig bedre fotballspiller.

Interesserte kan sjekke ut resten av samtalen – om Utøya, krigsfortellinger, Harry Holes sjekketriks og hvilken bok OP-5 mener er den aller beste – på Vinduets oppdaterte nettsider

…og for å minne deg om hvor bra L.A. Confidential er: