John Hart: drap, hevn og bitre politifolk

John Hart har levert årets tetteste plot. Syndenes forlatelse er glimrende sørstatskrim om familietragedie, drap, hevn og bitre politifolk.

Det er lett for forlaget å skrive skrytelapp om John Hart, 51-åringen er eneste forfatter som har vunnet Edgar Award –krimlitteraturens Oscar, om du vil – for to påfølgende romaner. Syndenes forlatelse (litt svak oversettelse av den langt mer slående tittelen Redemption Road) er en av dem, og har den typen oppslukende kvaliteter som gjør at man glemmer alt som har med priser å gjøre.

Politidetektiv Elizabeth Black er under etterforskning mistenkt for drapet på to voldtektsmenn, samtidig som en drapsdømt politimann blir skutt av en tretten år gammel gutt. I den lokale kirken, hvor Elizabeths far er pastor, blir en kvinne funnet drept på alteret. Elizabeths sjefer prøver å holde henne unna etterforskningen, men en gnagende, mørk hemmelighet fra oppveksten gjør at hun ikke klarer å bistå eks-partneren Beckett med å nøste opp i kaoset.

Les mer: Din guide til sørstatstips

På papiret er Syndenes forlatelse en typisk blanding av psykothriller og hvem-gjorde-det krim, men boken løftes over sjangersnittet av Harts presise språk, interessante karakterer og levende beskrivelser av den mentale avgrunnen de befinner seg i. Den første tredjedelen av Syndenes forlatelse er det tettest sydde plottet jeg har lest på årevis, en perfekt kombinasjon av familietragedie, drap, hevn og bitre politifolk i en amerikansk sørstatsby.

Les mer: Boktips til deg som savner True Detective

Miljøet minner om James Lee Burke, men har også noe tidlig John Grisham over seg (tenk The Rainmaker eller A Time To Kill) med sine forlatte hus og skjebner som klamrer seg til halmstrå. Midt i dette er Elizabeth Black, den beste karakteren du treffer i en spenningsroman i 2016.

Bonustips fra sør:

Let me die in his footsteps av Lori Roy (2015)
– Forsvinningskrim fra Kentucky, med mystiske overtoner. Løselig basert på den siste offentlige hengingen i USA, også Edgar-vinner.

Crooked Letter, Crooked Letter av Tom Franklin (2010)
– To venner skilles i ungdommen etter en av dem blir mistenkt for drap. Noen tiår senere møtes de da Larry igjen er mistenkt, og Silas er konstabel. Tett landsbykrim fra Mississippi.