John le Carré for begynnere


John le Carré har vært verdens ledende spionforfatter i seks tiår. OP-5 gir tips om hvor du bør begynne i hans omfattende forfatterskap.
Det fantes en tid da John le Carré var verdens største spenningsforfatter. Ut i fra våre standarder kan det virke underlig, for sammenliknet med all verdens Da Vinci-koder og Lisbeth Salander-romaner er det noe langsomt og høylitterært over le Carré. La det være sagt med en gang: Leter du etter en kjapp pageturner, og det er det naturligvis ikke noe galt i, da er ikke John le Carré noe for deg. Om du derimot er på jakt etter bøker som blander spenning med presise beskrivelser av et synkende britisk imperium og menneskene som jobber der, da bør du lese ham.

Men hvilke bøker bør du begynne med?

1. The Spy Who Came in from the Cold.

Le Carrés gjennombruddsroman fra 1963 er den åpenbare introduksjonen til hans univers. En uhyggelig smart og kompleks liten roman om britiske spioner i Øst-Tyskland, der alle lurer alle. Filmversjonen (med Richard Burton og Clare Blume) er også veldig bra:

2. Karla-triologien

Dette er le Carré på høyden av karrieren. Triologien omfatter (i rekkefølge) allerede omtalte Tinker Tailor Soldier Spy, The Honourable Schoolboy og Smiley´s People. Motoren i fortellingen er kampen mellom Smiley og hans russiske motpart Karla, sjef for Moscow Center, som forer britene med desinformasjon. Dette er såpass vanskelig at det bør leses langsomt, eventuelt med BBC-seriene av bok en og tre som kompanjong. Personlig vil jeg også slå et slag for den litt undervurderte The Honourable Schoolboy, en herlig bok der Smiley sender en spion til Hong Kong…

3. <em>The Constant Gardener

Da den kalde krigen var slutt og alle trodde le Carré var ferdig som forfatter, leverte han dette storverket. Vi skal til Afrika, fienden er ikke lenger russerne men legemiddelindustrien, og le Carré er sintere enn noen gang før. Her setter han erkebritisk imperietematikk inn i en ny tid. Ble også en kritikerrost film med Ralph Fiennes, Bill Nighy og Rachel Weisz.

4. A Perfect Spy

Mer en tradisjonell roman, og mindre en thriller enn det meste annet i le Carrés bokhylle. A Perfect Spy nøster opp historien om den forsvunne dobbeltagent Magnus Pym. Blant mye annet inneholder denne også en sterk skildring av hovedpersonens far, en bløffmaker og confidence man. Som så ofte med stor litteratur henter le Carré mye fra sin egen biografi. Hans egen far var en narraktig skikkelse, som utgav seg for å være John le Carré etter sønnens gjennombrudd! “The best English novel since the war” har Philip Roth kalt denne. Det har han fått mye tyn for. Men god er den, absolutt.

5. The Little Drummer Girl

Le Carré i Midtøsten. Denne er det lenge siden jeg leste, og jeg husker ikke plottet så godt. Men det handler om en britisk raddisdame som lures inn i et spill med israelsk etterretning, for å ta en palestinsk terrorist. Har heller ikke sett filmen, men alle sier den er dårlig. Kunne vi håpe på en remake i våre dager?

Hjemmesiden til John le Carré har mye spennende stoff