Joseph Knox: Narkodebut i Manchester

Dette er Joseph Knox. Han har skrevet en skitten juvel av en krimdebut om Manchesters narkoverden.

Aidan Waits er en ung detektiv i Manchester-politiet, men har allerede rukket å gjøre seg til litt av en celebritet. Han er anklaget for å ha forsynt seg fra lageret av beslaglagt pulver, og både blant journalister og kriminelle flirer man litt av den cocky, unge politimannen som har vasset ut i et sump av anklager, fiender, skadefryd og potensielt fengselsopphold.

Så da Waits får muligheten til å hoppe tilbake på karrierestigen, klamrer han seg til det uoffisielle halmstrået av et oppdrag han får utdelt fra sjefen. Det passer da også Waits perfekt at han skal dykke ned i Manchesters harde, men tilsynelatende glorete narkomiljø for å a) finne ut hvem heroindistributøren Zain Carver får politiinformasjon fra og b) holde et øye med den partyglade datteren til en fremtredende politiker. Da kan han nemlig fortsette å svampedrikke mens han snorter speed på klubbtoaletter i Manchesters glade uteliv.

I started to sink down into another possible life. It was 6 p.m. The point of no return. Whenever I stayed in Rubik’s later than that, I was always the last to leave. The bar was an open secret, and it was easy to get hold of uppers for the mornings and downers for the nights. Sometimes I confused my uppers and my downers, but then sometimes I confused my days and my nights.

I bakgrunnen murrer også en ti år gammel sak, da Zain Carvers tidligere kollega Joanna Greenlaw forsvant sporløst rett før hun skulle vitne for politiet. Samtidig er de notoriske kjeltringene i Burnside-gjengen ute etter Carvers markedsandeler, og helvete bryter løs da markedet brått flommes over av heroin som er blandet ut med noe veldig feil ersatz. Om Waits’ jobb var vanskelig fra side 1, er det komplett kaos før du har rundet en tredjedel av Sirens.

Her kan du kjøpe Sirens til Kindle

Sirens – eller Sirenene som den heter på norsk – er en skitten juvel av en krimdebut. Joseph Knox har etter sigende jobbet som besatt med boken i syv-åtte år, og tilsynelatende finslipt hver eneste setning til å bli perfekt i sitt nyskapte Manchester Noir-univers. Resultatet er et nydelig galleri av politidetektiver i varierende korrupt tilstand, lokale narkobaroner, hensynsløse politikere, brutale bareiere og modellpene løpejenter som raser rundt i byen med vesker fulle av kveldens inntjente narkopenger. De er Sirens, og bak navn som Sarah Jane og Catherine skjuler det seg dype historier.

A recurring frustration of my job was that girls, women, were things to fuck and throw punches at. To throw through windows.

Mellom disse raver vår mann Waits, mens han veksler mellom harde punchlines og daglige hjertesukk over sin egen elendighet. Tidvis girer han seg opp i skikkelig desperasjon, og etter hvert som plottet tettes til i Sirens blir han en kruttsterk blanding av handlekraftig politimann og ute-av-kontroll amfetaminnarkoman, men hele tiden med et hjerte som pumper raskere og høyere. Aiden Waits er den kuleste karakteren jeg har fått servert i bokform på ganske så lenge, og de gode nyhetene er at Joseph Knox satser på at dette skal bli en lang serie om Manchesters nye politidetektiv.

For rundt dette karaktergalleriet har Joseph Knox satt sammen et riktig så godt og fengende plott. Det kan tidvis fremstå litt omstendelig, men utbetalingen kommerpå slutten, når alle regninger skal betales og kontoen er tømt. Knox bruker karakterene til å farge historien, men lar aldri de viktige spørsmålene slippe unna. Hvilke motiv hadde MP David Rossiter for at Waits skulle holde et øye med datteren Isabella Rossiter? Hvem er den illojale politimannen som mater Zain Carver med innsideinformasjon? Og hvordan i all verden skal Aiden Waits komme seg ut av dette kapittelet i live?

Afterwards I went back on to the night shift.

Haugenbok har tilbud på den norske utgaven, Sirenene