Julegavetips 2: Drøye dokumentarer

actofkilling_2 Et perfekt juletre betyr at det ligger haugevis med harde pakker under. I dag anbefaler vi fem dokumentarfilmer.

Julegavetips 1: Internasjonale krim- og thrillerbøker
Julegavetips 3: Komplette TV-serier på DVD

Shoah (1977)

Shoah er hard kost, men absolutt nødvendig dersom man er interessert i andre verdenskrig spesielt eller menneskeheten generelt. Vi snakker over ni timer intervjuer med Holocaust-overlevende og besøk til dødsleirene i Polen. Vi møter blant annet Sion Srebnik, en av en håndfull overlevende (filmen sier at kun to overlevde, men det er noen til) fra Celmno, hvor et sted mellom 150.000 og 350.000 jøder ble drept. Shoah er fra 1977, og en seig affære, men like fascinerende som den er grufull. Scenen med frisøren Abraham Bomba som bryter sammen mens han forteller om en frisørkompis som traff sin kone i venteværelset til gasskammeret er det tristeste og sterkeste jeg har sett på TV noensinne. Denne versjonen er fordelt på fire DVD-er, pluss en bok med artikler og bakgrunnshistorie.
Kjøp Shoah til 499 kroner her

The Act Of Killing (2012)

— Årets mest omtalte dokumentar handler om folkemordet i Indonesia på 60-tallet. Dokumentarskaper Joshua Oppenheimer møter lederne av dødsskvadronene, gangstere som med stor iver slaktet kommunister, deres familier og landsbyene de bodde i. De glade massakrelederne gjenskaper sine grufulle handlinger foran kamera, og det finnes knapt ord for hvor absurd og grotesk det er. Den glade mannen som forteller om at han fikk riktignok litt dårlig nattesøvn etter han kvelte kommunister med ståltråd, men det er da ingenting litt ecstacy ikke fikser? Jepp, det er en scene fra filmen, og det er langt fra det mest koko. Det er faktisk bare starten. Co-produsert av dokumesterne Errol Morris og Werner Herzog. DVD-utgaven er import, og har både originalfilmen på litt under to timer, og en director’s cut på nesten tre timer.

Kjøp The Act Of Killing for 179 kroner her

Palme (2012)

— Strålende svensk dokumentar om Olof Palme. Hans liv, politikk, drap og ettermæle diskuteres inngående gjennom 1 time og 45 minutter med arkivklipp, intervjuer og innspill fra venner, kolleger og politiske motstandere. Det finnes også en versjon av Palme på nesten tre timer for TV, dette er filmversjonen.

God pris på Palme her, 99 kroner

Cocaine Cowboys 1&2 (2006/2008)

— Her får du mye moro for pengene! Den første Cocaine Cowboys-filmen handler om hvordan Miami ble USAs kokainhovedstad på 80-tallet (møt Griselda Blanco!), og hvordan pengene og det hvite pratepulveret flommet inn i landet via Floridas hovedstad. Den andre filmen tar for seg kokamafiaen i Oakland, California litt senere, og er nesten like severdig som forløperen. Her snakker vi Scarface i dokumentarform.

Kun 99 kroner for samle-DVD med begge Cocaine Cowboys

Room 237 (2012)

— Saftige konspirasjoner om hva Stanley Kubricks legendariske filmatisering av Stephen King-romanen “The Shining” EGENTLIG handler om. Fortalt av de forståelsesfulle konspirasjonsteoretikerne selv. I tilfelle du ikke visste at The Shining egentlig er en unnskyldning fra Kubrick for at han regisserte den falske månelandingen, så vet du etter å ha sett denne herlige filmen. Nemlig.

Her får du Room 237 til 199 kroner

PS: Vi lenker til Platekompaniet her, men er ikke sponset på noe vis. Bare fordi å gjøre det kjapt og enkelt, legg gjerne ved lenker til andre filmer eller andre butikker i kommentarfeltet. Eller dersom du driver en butikk som er billigere, gi oss gjerne tips.