Julegavetips fra OP-5: DOKUMENTARBØKER


Hva skal du ønske deg til jul? Hva skal du handle til dine kjære? OP-5 synger spenningsjulen inn med gavetips.

Jaaaada, det nærmer seg jo virkelig jul.
Her jeg sitter nå – Husnes i Sunnhordland – er det en halvmeter snø, stefar og kjøkkensjef Anders lager førjulspinnekjøtt og jeg skal ned på Husnes Storsenter og lete etter en Dale-genser mamma har lovet meg i julepresang. Ren og skjær idyll, altså.

UANSETT: det er også på tide å handle julegaver til kjente og kjære, og i uken som kommer skal vi gi deg noen tips fra vår verden. Spiondrama, krimbøker, TV-serier, filmer, dokumentarer og alt annet slikt vi selv kunne tenkt oss å få til jul.

Her er våre første tips til gaver du kan ønske deg eller kjøpe til andre, syv dokumentarbøker som gjør romjulen litt mer spennende og/eller hyggelig.

Tilfellet Thomas Quick: en seriemorder blir skapt av Hannes Råstam
— For oss som vokste opp med Thomas Quick som vår generasjons Hannibal Lecter, er denne boken sjokkerende lesning. Jepp, sjokkerende. Lystløgneren Sture Bergwall lurte psykiatere, etterforskere og media til å tro at han var Skandinavias verste seriemorder, og fikk betalt i oppmerksomhet, piller og smøring av egoet. Sterk undersøkende journalistikk av svenske Hannes Råstam.
Kjøp den? Hos Bokkilden eller Platekompaniet
Les mer? Vår omtale av Tilfellet Thomas Quick

People Who Eat Darkness: The Fate Of Lucie Blackman av Richard Lloyd Perry
— Kanskje den beste boken jeg har lest i 2012. En engelsk jente på eventyr i Japan får seg jobb på en vertinneklubb, forsvinner på mystisk vis, og det som følger er et dypdykk i japansk rettssystem, kultur og fornektelse, samtidig som familien til Lucie Blackman splittes i krangel, hat, sleiphet og det som verre er.
Kjøp den? Kanonpris hos Platekompaniet, 79 kroner
Les mer? Grusom drapshistorie fra Japan

Krigshelten: Historien om marinejegeren Trond André Bolle av Hans Petter Aas og Rolf Widerøe
– Historien om Trond Bolle er en spennende historie om en vilter gutt som ble Norges største krigshelt i moderne tid. Det er beskrivelsen av en spion, soldat og et menneske. Med over 17.000 solgte er Krigshelten en av høstens store boksuksesser i Norge, og det er vel fortjent.
Kjøp den? Bokkilden har den til 349
Les mer? Historien om Trond Bolles dramatiske liv

Double Cross: The True Story Of The D-Day Spies av Ben Macintyre
— Spioner, dobbelagenter, forførerske kvinnfolk, rikmannsfolk i hemmelige tjenester, Ben Macintyre gir deg alt du vil ha i denne dokuen om dobbelagentene som lurte Hitler rett før invasjonen i Normandie i 1945. Årets bok om andre verdenskrig for min del, velskrevet og underholdende og interessant fra mannen bak Operation Mincemeat og Agent Zigzag.
Kjøp den? Denne er også for 79 kroner hos Platekompaniet

The Genius Factory: The Curious Story Of The Nobel Prize Sperm Bank av David Plotz
— I disse Nobel-dager er det verdt å dra frem denne kultklassikeren fra 2006 om sædbanken som solgte sperm fra Nobel-vinnere og etterhvert andre “kvalitetsfolk”. Åjada, du hørte rett. Her er Amazon sin beskrivelse: “The Repository for Germinal Choice–nicknamed the Nobel Prize sperm bank–opened to notorious fanfare in 1980, and for two decades, women flocked to it from all over the country to choose a sperm donor from its roster of Nobel-laureate scientists, mathematical prodigies, successful businessmen, and star athletes.”
Kjøp den? Fra 4 euro hos Play.com

No Easy Day av Mark Bissonnette
— Den første boken skrevet av noen som var med på operasjonen som drepte Osama Bin Laden i mai 2011. Spennende innblikk i Navy Seal Team Six sin hverdag og deres vei frem mot det ultimate målet. En av bestselgerne i USA i 2012.
Kjøp den? Platekompaniet er billigst i Norge, med 129 kroner
Les mer? Aslak anbefaler bøker om spesialstyrker

The Politician av Andrew Young
— John Edwards ble en gang utpekt som den nye John F. Kennedy, med sitt jordnære, vinnende vesen. Bak fasaden skjulte det seg en utro horebukk av en sleip fucker, en mann som ikke kunne brydd seg mindre om USA og sine velgere. Dette er boken om hvordan Edwards satte barn på en elskerinne mens konen var kreftsyk og hele nasjonen fulgte hans kamp for å bli presidentkandidat. Boken er skrevet av en av hans nærmeste arbeidere, som absurd nok tok på seg farskapet for elskerinnebarnet.
Kjøp den? Amazon har denne flotte boken til 6 dollar
Les mer? OP-5 anbefaler valgkampbøker