Julegavetips: INTERNASJONAL KRIM

Hva er jul uten internasjonale krimgåter? Absolutt ingenting, så her er 5 anbefalinger du kan ønske deg, eller gi bort til dine nærmeste.

Tidligere har vi anbefalt TV-serier til gode priser, lesverdig norsk krim og spennende true crime i vår julegavetipseserie. I dag er turen kommet til kremen av den deiligste gule marsipankremen, nemlig internasjonal krim. Her er 5 anbefalinger – alt fra 2000-tallet – som du kan skaffe deg til en svinaktig billig penge.

Dette er bøkene vi på OP-5 headquarters gir til våre venner.

Acts Of Violence av Ryan David Jahn
– Amerikanske Ryan David Jahns første bok kommer på norsk i januar, og for dedikerte krimfans er han definitivt et navn å følge med på. Acts Of Violence handler om “the bystander effect”, hvor det er så mange vitner til en kriminell handling at det oppstår et sosialt vakuum hvor alle tenker at noen andre sier fra. Tankevekkende, økonomisk/effektivt skrevet og med et herlig sveip av noir.
Kjøp den? Her får du Acts Of Violence til 119 kroner
Les mer?
Jeg skrev om boken tidligere i år, les omtalen min her.

Child 44
, The Secret Speech og Agent 6 av Tom Rob Smith

– Pur unge Tom Rob Smith har bare rundet 33 år, men har allerede rukket å avslutte trilogien om den sovjetiske politimannen/agenten Leo Demidov. Gjennom tre bøker følger vi Demidovs opp- og nedturer som drapsetterforsker i et land hvor det offisielt ikke blir begått drap. Det “perfekte” Sovjet er et fascinerende bakteppe for Tom Rob Smiths episke, historiske, superspennende og hjerteskjærende spenningsromaner. Jeg håper noen får ham til Norge for en signering snart, da skal jeg stå på første rad og være fan.
PS: Tom Rob Smith slipper ny bok, A New World, 1. januar.
Kjøpe bøkene? Tanum selger bøkene oversatt på denne lenken, mens Platekompaniet har gode priser på engelske paperbacks.

Sworn To Silence av Linda Castillo
– Linda Castillo har nå skrevet fire bøker om Kate Burkholder. jeg har kun lest denne første boken, Sworn To Silence, men det er et personlig løfte for 2013 at jeg skal pløye gjennom de tre oppfølgerne også, Pray For Silence, Breaking Silence og Gone Missing. Politidamen Kate Burkholder kommer tilbake til amish-samfunnet i Pennsylvania hun vokste opp i, og møter en vegg av rungende stillhet fra samfunnet som støtte henne hun da hun forlot bygden for storby og verdslige gleder. Brutalt, bestialsk, sjarmerende og helt vanvittig spennende.
Kjøp den? Her får du Sworn To Silence til 69 kroner.

Hollywood-kvartetten: Hollywood Station, Hollywood Crow, Hollywood Moon og Hollywood Hills av Joseph Wambaugh
– Jeg kan aldri få anbefalt disse bøkene nok. Det er hardkokt som Michael Connelly, morsomt som Carl Hiaasen, dialogfrekt som Pulp Fiction og hysterisk som The Simpsons. 75 år gamle Joseph Wambaugh er nok min favorittforfatter på 2000-tallet.
Kjøp bøkene? Her er de i paperback til fine priser
Les mer? Jeg skrev om Joseph Wambaugh i en post om amerikanske byer, sjekk den her.

In The Shadow Of Gotham av Stefanie Pintoff
– De siste årene har jeg pløyd gjennom en del historisk krim fra New York, en subsjanger det naturlig nok er mye å ta av. Men jeg holder fremdeles Stefanie Pintoff som den beste, for hennes underholdende, lettbeinte, klassiske og atmosfæriske fortellinger fra Gotham for drøyt hundre år siden. In The Shadow Of Gotham er første av tre bøker så langt, bør være perfekt for et norsk marked, vi elsker jo både New York og krim. Jeg anbefalte denne til min kjære mor, som nylig rundet 60, og hun simpelthen elsket både denne og oppfølgerne. Så Stefanie Pintoff skriver for oss alle.
Kjøp den? In The Shadow Of Gotham til 69 kroner her
Les mer? Vi anbefalte Stefanie Pintoff i denne saken, og vi har jommen også gjort en KRIMPRAT med henne i løpet av året.

Kjære leser, har du noen favoritter og anbefalinger? Kjør på i kommentarfeltet!