Just Mercy: Justismord i sør

Har sinnet lagt seg litt etter Making a Murderer? Just Mercy pisker opp stemningen igjen.

Det amerikanske rettsvesenet kom ikke veldig godt ut av Netflix-dokuserien Making a Murderer. TV-seerne gikk i fistel over hvordan systemet så brutalt kunne valse over én mann, men Steven Averys kamp mot rettsvesenet er ikke en gang toppen av isfjellet.

Den amerikanske advokaten Bryan Stevenson har siden 80-tallet jobbet for å få uskyldig dødsdømte frikjent og barn dømt til livstid ut av fengsel, og i memoarene Just Mercy forteller han om den blytunge kampen mot styresmakter i Georgia og Alabama.

Hovedpersonen er Walter McMillian, som ble dømt til døden for et drap han ikke kunne ha begått. Et titalls vitner ga ham alibi, men McMillian ble dømt basert på et vitne som ble truet av politiet til å lyve. Justismordet skjer ironisk nok i Monroeville, hvor de årlig setter opp Harper Lees klassiske roman om justismord og urettferdighet, To Kill a Mockingbird.

Just Mercy fungerer glimrende som en Grisham-aktig spenningsfortelling om McMillian-ankens vei gjennom det åpenbart rasistiske rettsbyråkratiet i Alabama, men vi får også Stevensons rørende selvbiografiske beretning om hvordan han bygget opp non-profittorganisasjonen Equality In Justice.

Les også: New York Times anmelder Just Mercy

Mens McMillian-saken snirkler seg gjennom systemet, binder Stevenson sammen tematikken med å oppsummere andre saker han har jobbet med. Enten unge, svarte gutter med bakgrunn i fosterhjem og mishandling, som er dømt til livstid i fengsel for lovbrudd i 13-15-årsalderen, eller voksne svarte mennesker som er dømt til døden for drap de ikke har begått.

Stevenson kunne blitt selvretterdig og predikerende, men ved å hele tiden vise til tall, forskning og konkrete eksempler, ender man i stedet opp som harmdirrende leser som heier på Stevenson og hans utrettelige kamp mot uinteresserte dommere, bombetrusler og dødsstraffentusiaster. Som Eivind på Tronsmo sa da jeg kjøpte Just Mercy på hans anbefaling: «forbered deg på å bli skikkelig forbanna.»

Jeg kjøpte Just Mercy hos Tronsmo i Oslo, den er også tilgjengelig til Kindle.