Justified S04E01: for en sesongstart!


Raylan Givens er tilbake! Justified begynner sesong 4 med briljante enkeltscener, maks overskudd og mystisk spenning. Og USAs mest undervurderte komiker er overraskende med i gjengen.

Hillbilly-politiserien Justified er det man i USA kaller en sleeper hit. Altså en serie som kommer snikende og uventet, og tar seg god tid med å både feste seg under huden og bli en suksess. Første sesong var et slags klassisk krimdrama, med avsluttende episoder og enkle plott, men med en subtil, supermorsom dialog og en umiddelbar superstjernehovedrolletolkning fra Timothy Olyphant.

Les mer: The south will rise again? Hvorfor du bør se Justified

Så kom sesong 2 og 3, hvor vi fikk langtstrekkende plot som ble brettet ut gjennom 13 velskrevne, intrikate episoder. Perfekt karakterutvikling, overraskende vendinger, Olyphant ble bare bedre og bedre, og et stykke ute i sesong 3 var Justified noe av det beste man kan se på TV.

Les mer: 5 tanker om traileren for Justified sesong 4

Så forventningene til sesong 4 er enormt høye, og denne uken fikk vi endelig servert første episode på amerikansk TV. Her er noen tanker etter å ha sett sesongpremieren (NB, noen spoilers her, men tror ikke det har sååå mye å si for opplevelsen av episoden):

— For en åpning! En fallskjermhopper faller i bakken i 1982, og strødd rundt ham ligger kilo på kilo av kokain. Dette har vel noe med den postsekken med ID-en som dukker opp senere i episoden, men jeg skjønner ikke helt hva.

— Raylan Givens er rett i toppform da han skal fange han skurken for hun venninnen i Miami. Herlig Raylan-øyeblikk da han knuser ruten på bilen.

— Generelt var det mange klassiske enkeltscener i denne første episoden. Han mystiske kompisen til Boyd som kommer på besøk i baren, horekunden som kler seg ut som en bjørn, Boyd som sier “I´m just stepping away from the window”, Reservoir Dogs-aktig standoff på bilhøggeriet, fengselsscenene med Arlo, jenten med tannregulering som flasher og snakker om screws…det virker som serieskaper Graham Yost og gjengen sitter på et overskuddslager av godsaker.

Les mer: OP-5-kompis anbefaler Elmore Leonard, pulp-kongen bak Justified

— Og så Patton Oswalt, da! USAs mest joviale komiker og undervurdert som få. Ikke bare var han et av høydepunktene i Kongen av Queens som Spencer Olchin, men med CD-en Werevolves & Lollipops viste han seg verdig som arvtaker til Bill Hicks. Som den nye karakteren Bob Sweeney gir han et litt overraskende komisk element til Justified (det er riktignok mye komikk i Justified, men ikke så åpenbart og direkte som den litt tullete Bob Sweeney), og jeg tok meg selv i å like det. Det har nok mye med at det er nettopp Patton Oswalt, en grunnleggende god komiker OG skuespiller.

Her kan du se hele My Weakness Is Strong, et av showene til Patton Oswalt

— Hva i huleste er det med den sekken og ID-en? Enormt mystisk og fengslende, og da Arlo tar frem tannbørstekniven på slutten er det maksimalt drama og spenning. For. En. Avslutning.

— Den nye plotlinjen med mystisk predikant i skogen, med slanger og greier, minner meg litt om Angel Heart og litt om The Campaign og litt om en X-Files-episode og litt om en av Omen-oppfølgerne (tror det er 4-ern?), altså gode minner fra film- og TV-historien.

— Puh! Det er mye å si og mye å tenke på etter denne heseblesende sesongpremieren på Justified. Jeg prøver å finne noe å pirke på, men det eneste som skjer er at jeg kommer på flere fete scener og spennende røde tråder jeg vil skrive om. Makan til briljant sesongåpning.

PS: Seertallene i USA vitner da også om suksess for Timothy Olyphant og Graham Yost og resten av Justified-gjengen. Mens forrige sesong endte på 2.66 millioner seere, begynte sesong 4 på 3.57 millioner seere. Det er seriens beste seertall siden premieren i mars 2010.