The south will rise again? Ny favorittserie


Justified er en av våre nye favorittserier: Sørstatspoliti, dumme skurker, briljant manus og Elmore Leonard ruvende i bakgrunnen.

En av våre nye favorittserier er amerikanske Justified, sendt på FX.
Serien skal snart i gang med sin fjerde sesong, og har vokst fra å være en outsider til å bli en real kultfavoritt blant seriefolket. Vi tipper den bare kommer til å vokse i popularitet med sesong 4.

Kort fortalt spiller Timothy Olyphant (kjent fra rollen som Seth Bullock i Deadwood) den småhissige Miami-politimannen Raylan Givens. Serien starter med at han tar livet av en superskurk i Miami, og for å tilfredsstille de som etterforsker politidrap i Florida, forflyttes han til hjemstedet Lexington, Kentucky.

I Lexington fortsetter Raylan å håndheve sin beinharde og gjerne alternative form for lov og orden, og vi skjønner etter hvert at tittelen kommer fra Raylans lakoniske unnskyldning hver gang han skyter/banker opp kriminelle: “It was justified!”.

Manuset er underfundig og morsomt, replikkene sitter tettere enn kaninene gjorde på Gressholmen, og Olyphant får celebert selskap av undervurderte Walter Goggins som hyperkriminelle Boyd Crowder. Du husker Goggins kanskje som Shane i The Shield? Jepp, han. Når nynazisten Boyd Crowder roper “fire in the hoooooole!” i første episode, før han skyter med bazooka inn i kirken til en marihuanaselgende afroamerikansk pastor, aner vi at dette blir galehus på TV. Enda bedre blir det når svigerinnen Ava Crowder, gnistrende spilt av Joelle Carter, dukker opp og blåser hodet av mannen sin ved kjøkkenbordet.

I starten er nemlig Justified tilsynelatende som en helt vanlig krimserie, men man blir fort forelsket i det eksentriske sørstatsmiljøet med hillbillies, notorisk kriminelle idioter, trauste politimenn og småkåte white trash-jenter. Vi snakker whitetrash-vibben fra Breaking Bad møter politihevn ala The Shield møter hillbillies fra Piknik med døden møter intromusikken til True Blood. Den dampende stemningen minner meg faktisk litt om den glimrende vampyrfilmen til John Carpenter, Vampires med James Woods.

Æren for det suverene manuset og den underholdende historien i Justified går til to karer: Graham Yost, kanadisk manusforfatter som tidligere skrev blant annet Speed og Hard Rain, og den amerikanske pulpfiction-legenden Elmore Leonard. Justified er basert på to romaner og novellen Fire In The Hole av Leonard (som skrev romanen som ble til Jackie Brown, blant annet) og hans snappy, smarte, ordknappe og funny stil lyser gjennom etter hvert som man blir kjent med serien.

Nok for i dag, i morgen følger vi opp med Elmore Leonard-anbefalinger fra en OP-5-kompis. Mens du venter, kan du sjekke litt mer om Justified på egen hånd?

Her får du kjøpt sesong 1 til ca 120 kroner inkludert porto

Her er diverse klipp og teasers fra serien: