Kan Gillian Flynn bli årets boksensasjon på norsk?

OP-5-redaksjonen digger Gillian Flynns Gone Girl – fjorårets store gjennombrudd i Statene. Kan hun ta Norge med storm?

Det er rart med bøker som blir fenomener. Man kan vise til gode anmeldelser, en karismatisk forfatter eller smart markedsføring. Sannheten er likevel at ingen kan forklare hva som skjer; det handler rett og slett om word of mouth. For oss som arbeider med bøker er det både en forbannelse og velsignelse.

Alt for ofte kommer internasjonale spenningsforfattere med merkelappen “kritikerrost bestselger” når de og bøkene lander i Norge. Ofte kan det dreie seg om ganske anonyme folk, som slett ikke er spesielt kritikerroste eller bestselgende, langt mindre forfatterstjerner. En for norske krimlesere “verdensberømt spenningsforfatter” (han skal få være anonym) ble geleidet inn på et ledende talkshow. En info-medarbeider spurte om han kjedet seg. Det er første gang jeg er på tv, svarte han.

Så ikke med Gillian Flynn. Hun er faktisk en ordentlig forfatterstjerne. I skrivende stund ligger hun fremdeles i Amazon topp 10. Reese Witherspoon skal visstnok spille hovedrollen i filmen. I USA sammenliknes hypen rundt Gone Girl ikke med andre konkurrerende krimforfattere. Det sammenliknes med The Hunger Games og Fifty Shades of Grey. Da snakker jeg altså om hypen, ikke kvaliteten, som er langt over.

Men hva handler den om, spør du kanskje? Vi har tidligere skrevet om Gone Girl på bloggen, så jeg skal nøye meg med å si hva som er originalt med den. Vi får historien om et dysfunksjonelt ekteskap gjennom to jeg-fortellere – mannen og kona. Ingenting av dette er nytt. Men den har en plottwist som er noe av det mest virtuose jeg har sett i krimlitteraturen på lenge. Nesten genialt, faktisk.

Her er vår tidligere omtale av boka

Så hvor stor kan denne bli på norsk? Jeg vet ikke, for i motsetning til The Hunger Games, Fifty Shades eller Stieg Larssons Milleniumstrilogi er det én bok, ingen serie. Men den er såpass unik at den har potensial til å gå virkelig høyt på salgslistene. OP-5 håper det.