Klar for ny runde Justified?

i september er Raylan Givens tilbake med US Marshall-skilt, stor rettferdighetssans og kort lunte. Mellom 2010 og 2015 banket Justified ut seks sesonger og 78 episoder. Alt var basert på en karakter og et vagt plott i novellen Fire In the Hole av Elmore Leonard. Resultatet ble en av tidenes mest undervurderte TV-serier.

Kall det bygdekrim eller ny-western, politidrama eller narkothriller. Justified var litt av alt. Serien fant frem det beste av Kentucky-karakterer det amerikanske innlandet kan by på. Nå kommer en ny sesong med åtte nye episoder.

Serieskaperne har fått tilbake Timothy OIyphant som US Marshall Raylan Givens. De har også bladd i Elmore Leonards arkiv, men gått for en overraskende løsning. Justified: City Primeval er nemlig basert på boken City Primeval: High Noon In Detroit fra 1980. Hvorfor overraskende? Raylan Givens er ikke med i boken! Han flytter til Detroit og snakker seg rett inn i et nytt miljø. Det som ikke er så overraskende er at boken er meget bra. Den er et perfekt forelegg for en ny Justified-historie.

https://www.youtube.com/watch?v=N6KEgWSFfaE&ab_channel=FXNetworks

City Primeval: High Noon In Detroit handler om politimannen Raymond Cruz. Han jobber i Detroit. Megakriminelle Clement Mansell dreper litt tilfeldig den korrupte dommeren Alvin Guy. Når Mansell via sin weed-glade kjæreste driver utpressing av den albanske hotdog-mogulen Skender Lulgjaraj, blir det high noon i Detroit.

Karakterene er harde. Replikkene er kjappe. Volden er iskald. Moralen er old school. City Primeval: High Noon In Detroit er amerikansk krim på sitt mest fengende, og viser hvorfor Elmore Leonard er en favoritt blant filmskapere som Tarantino, James Mangold, Steven Soderbergh og Barry Sonnenfeld ser mot ham når de trenger historier.

Jeg har sett hele Justified: City Primeval, og uten at jeg skal avsløre for mye er det lett å si at overføringen fra bok til film med Raylan Givens i miksen fungerer utmerket. Ny sesong, ny by, nye figurer er en kul måte å starte på nytt. Selve serien har en del usagt, da hjelper det faktisk å ha lest boken. Spesielt siden Raylan Givens så å si er eneste element fra den originale serien. Anbefales altså som oppvarming til ny sesong.