Komiker anbefaler umorsomme bøker om krig og fred og sånt

dag_soras2
Dag Sørås er landets morsomste komiker. Her anbefaler han fire bøker om hvor latterlig fucked verden er.

Tidligere i år vant Dag Sørås
Stå opp-prisen for å være årets beste komiker, noe som vil si at de andre komikerne i Norge synes han er den aller morsomste av dem. Stor stas, med andre ord.

For de av dere som ikke kjenner til Sørås, har han jobbet jevnt og trutt i årevis, og gjort alt fra å varme opp for Doug Stanhope, vitset på TV 2-programmet Showman, hatt nettserien D-Dag på VGTV, og turnert land og strand rundt med monologene sine. Og der andre komikere snakker om kjønnsliv og eventuelt mangel på det, går ikke Sørås av veien for å brette ut om hvor fucked verden og folkene som lever her er. Sjekk blant annet denne VGTV-episoden om Afghanistan. Ikke ulikt innfallsvinklene til geniet Bill Hicks, om du husker hans raljering med den første Irak-krigen USA førte.

Her om dagen endte jeg i en Twitter-diskusjon med Sørås om den nye boken til Jeremy Scahill, Dirty Wars – The World Is A Battlefield. Etter litt frem og tilbake spurte jeg om ikke Sørås kunne hoste opp en liste med bøker om politikk og krig og verdens galskap og den slags, og det kunne han jommen meg gjøre.

Så her er de fem bøkene Dag Sørås anbefaler deg om hva som skjer i verden vi lever i:

Power Systems – Conversations on Global Democratic Uprisings and the New Challenges to U.S. Empire, av Noam Chomsky
— Du kommer ikke utenom Chomskys intervjubøker med David Barsamian om du vil ha en lettlest oppdatering på hva som skjer i verden. I Power Systems analyserer vår tids fremste politiske dissident alt fra finanskrisen og global oppvarming til den arabiske våren og Israel-Palestina konflikten. Enormt intellektuell spennvidde og tørr humor gjør dette, som alt Chomsky skriver, til essensiell lesning.

Husk å følge Dag Sørås på Twitter

Project Censored – Censored 2013: Dispatches from the Media Revolution
Project Censored siste samling med de viktigste nyhetssakene som har blitt ignorert av mainstream pressen i de siste par årene. Så hvis du vil lese om hvordan Obama-administrasjonen utenomrettslig henrettet den amerikanske borgeren Anwar Al-Awlaki og hans seksten år gamle sønn i to droneangrep i Jemen, eller sette deg inn i Japans atomkrafthistorie og hva som ledet opp til katastrofen i Fukushima, så er dette boken for deg.

Secret Affairs – Britain’s Collusion with Radical Islam, av Mark Curtis
— Mark Curtis er en av Storbritannias mest kompromissløse historikere, og han har avslørt menneskerettighetsbrudd utført av sitt hjemland i klassiske bøker som Web of Deceit og Unpeople. I sin siste bok legger han frem historien om hvordan britiske mndigheter siden 40-tallet har samarbeidet med radikale islamistiske terrorgupper for å fremme sine egne geopolitiske interesser. Her får du de skremmende detaljene om vestens samarbeid med grupperinger som det Muslimske Brorskap i Egypt og al-Qaeda i Balkan.

Her er forresten nettsiden til Dag Sørås

Crossing Zero – The Afpak War at the Turning Point of American Empire, av Elisabeth Gould og Paul Fitzgerald
— Barack Obama lovte under sin valgkamp å eskalere krigen i Afghanistan, og her har han faktisk holdt sitt ord. Crossing Zero dokumenterer ikke bare den feilslåtte vestlige krigføringen i «imperienes kirkegård» i Sentral-Asia, men analyserer også potensielle konsekvenser for den øvrige regionen, og for den såkalte «krigen mot terror» generelt. Gould og Fitzgerald ender i det minste boken optimistisk, ved å konkludere at det er opp til oss vanlige borgere å bestemme oss for hvor mye av dette vi vil akseptere. «Our future will depend on whether we can accept the challenges that Afghanistan portends».